VREDNOTENJE

Informacijska pooblaščenka blokirala Gurs

Objavljeno 04. januar 2012 14.36 | Posodobljeno 04. januar 2012 18.10 | Piše: A. L.

Gurs že proučuje, kako lahko odločbo realizira.

Generalni direktor Gursa Aleš Seliškar

LJUBLJANA – Geodetska uprava RS (Gurs) je danes prejela začasno odločbo informacijske pooblaščenke, s katero ji ta nalaga, da na prostorskem portalu Prostor v roku treh dni po prejemu odločbe pri vseh nepremičninah onemogoči javni dostop do imen, priimkov, naslovov in podatkov o letu rojstva vseh fizičnih oseb, do katerih je mogoče dostopati z uporabo iskalnika »javni vpogled«.

Geodetska uprava RS že proučuje, kako lahko odločbo realizira. O tem bodo javnost obvestili v četrtek, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

Gurs obšel ukaz ustavnega sodišča

Informacijski pooblaščenec ne more dopustiti nekontroliranega združevanja in ustvarjanja novih zbirk osebnih podatkov, za katere ni podlage v zakonu, predvsem moramo biti pazljivi pri zbirkah, javno objavljenih na internetu, je zapisano na spletni strani informacijskega pooblaščenca. To utemeljuje tudi s tem, da je ustavno sodišče že leta 2007 prepovedalo javnost osebnih podatkov (ime in priimek, stalno prebivališče ter letnica rojstva lastnika) v registru nepremičnin, a je Gurs ta »ukaz« ustavnega sodišča z enotno vstopno točko, kjer je mogoče dostopati do 5 registrov hkrati, preprosto obšel. Iz tega razloga je pooblaščenec februarja 2011 ponovno vložil ustavno zahtevo, s katero se izpodbija javnost osebnih podatkov tudi v katastru.

Podatki enostavno dostopni vsem

Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin res določa javnost podatka o vrednosti nepremičnine, vendar določa tudi, da se ta podatek vodi v registru nepremičnin – torej v registru, kjer podatki o lastniku nepremičnine ne smejo biti javni. Ti podatki pa so prek »združenih baz« zdaj enostavno dostopni vsem.

Brez podlage v zakonu

Informacijski pooblaščenec je zaznal veliko verjetnost, da je Gurs z objavo podatkov iz obeh katastrov, registra nepremičnin in nekaterih drugih nepremičninskih evidenc na enotnem prostorskem portalu ustvaril novo zbirko osebnih podatkov in jo javno objavil, pri čemer za takšno vsemogočno zbirko in njeno objavo nima podlage v zakonu. Pooblaščenec je zato, da se preprečijo posegi v ustavne pravice posameznikov, katerih osebni podatki so zelo verjetno nezakonito javno objavljeni na svetovnem spletu, izdal začasno odločbo, s katero je Gursu naložil, da onemogoči dostop do teh osebnih podatkov. Pooblaščenec bo v inšpekcijskem postopku na podlagi gotovosti dejstev ob upoštevanju vseh relevantnih dejstev in dokazov po zaključku postopka izdal končno odločbo.

Deli s prijatelji