SEPTEMBER

Inflacija na letni ravni 1,4-odstotna

Objavljeno 30. september 2013 17.25 | Posodobljeno 30. september 2013 13.30 | Piše: STA, Mo. S.

Septembra so se za 13,8 odstotka zvišale cene v skupini obleka in obutev, kar je k mesečni inflaciji prineslo 0,9 odstotne točke.

Za čevlje mladoletnika nista plačala.

LJUBLJANA – V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin septembra zvišale za 0,3 odstotka, je danes sporočil statistični urad. Na inflacijo je najbolj vplivalo gibanje cen v skupinah obleka in obutev ter rekreacija in kultura. Inflacija na letni ravni je dosegla 1,4 odstotka.

Septembra so se cene v skupini obleka in obutev s prihodom jesensko-zimske kolekcije pričakovano zvišale, in sicer za 13,8 odstotka, kar je k mesečni inflaciji prineslo 0,9 odstotne točke. Dodatno, za 0,1 odstotne točke, so inflacijo zvišale druge podražitve, kjer so izstopale višje cene cestnega potniškega prevoza (za 5,9 odstotka), osebnih predmetov (5,4), cvetja in izdelkov za vrtnarstvo (2,5) ter tekstila za gospodinjstvo (2), pri pocenitvah pa cenejši letalski prevozi (za 4,9 odstotka), izobraževalni tečaji (3,9) in trdna goriva (2).

Največja podražitev: alkohol, tobak, sadje in zelenjava

Rast cen na letni ravni je bila septembra 1,4-odstotna, medtem ko je bila avgusta 2,2-odstotna, v enakem obdobju lani pa 3,3-odstotna. V enem letu so se storitve podražile za 2,1 odstotka, blago pa za 1,1 odstotka. Letna rast cen je bila najvišja v skupinah alkoholne pijače in tobak (za 7,1 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (3,5), stanovanje (2,1), gostinske in nastanitvene storitve (2), obleka in obutev (1,7) ter komunikacije (1,1). V povprečju nižje kot pred enim letom pa so bile cene v skupinah stanovanjska oprema (za 1,5 odstotka), izobraževanje (0,5) in prevoz (0,4).

K skupni letni rasti cen so največ, 0,6 odstotne točke, prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, med katerimi so izstopale cene zelenjave in sadja (za 11,2 oz. 9,5 odstotka) ter mesa. Dražje alkoholne pijače in tobak so k inflaciji prispevale 0,4 odstotne točke. Tobačni izdelki so se podražili za 9,8 odstotka, pri alkoholnih pijačah pa izstopa podražitev vin (za 7,5 odstotka).

Elektrika dražja, plin cenejši

Dodatne 0,3 odstotne točke so k skupni inflaciji prispevale podražitve v skupini stanovanje. Na gibanje cen v tej skupini so vplivale predvsem podražitve elektrike ter komunalnih in drugih storitev, pocenila pa sta se plin in daljinska energija. K letni inflaciji so po 0,1 odstotne točke prispevale še višje cene obleke in obutve ter gostinskih in nastanitvenih storitev.

Na letni ravni so se opazno podražili še letalski potniški prevozi (za 13,1 odstotka), druge storitve v prevozu, oprema za šport, finančne storitve, razne tiskovine in pisalne potrebščine ter nakit in ure. Letno inflacijo so najbolj znižale nižje cene v skupinah stanovanjska oprema (za 0,1 odstotne točke) in prevoz (0,1). V prvi skupini so izstopale pocenitve tekstila za gospodinjstvo in gospodinjskih naprav, v drugi pa goriv in maziv ter osebnih avtomobilov. Na letni ravni so se opazno pocenili tudi telefonski in drugi aparati ter snemalni mediji za sliko in zvok.

Deli s prijatelji