NA KOŽO

Indiana Jones v hlačah ali kiklci?

Objavljeno 12. junij 2013 00.40 | Posodobljeno 12. junij 2013 00.42 | Piše: Domen Mal

Kaj je bolj adrenalinskega, pustolovskega kot brskanje za nečim skritim?

Med mojimi zelo razločnimi spomini na otroštvo sta tudi dva obiska kina – v Šiški sem gledal Brucea Leeja, v Komuni pa prvega Indiano Jonesa. Ta je bil potem še drugi, tretji in četrti – na zadnjega, Indiana Jones in kraljestvo kristalne lobanje, sem peljal sina. Generacije se menjavajo, samo Harrison Ford se ne da. Menda bo Indy tudi še petič, in kdo ve, morda bo moj sin peljal svojega otroka na osmi del, Ford jih bo imel takrat kakšnih 95 in bo še vedno car.

Ampak ni štos samo v Fordu, ključen je sam koncept filma, iskanje zaklada. Kaj je bolj adrenalinskega, pustolovskega, skrivnostnega kot brskanje za nečim skritim? To ni igrica za otroke, ampak (tudi) za odrasle, položena že v človekove gene: naši davni predniki so lovili živali, davne prednice nabirale užitno rastlinje – vsi so bili na sledi zakladu. Zakladu zato, ker je bilo od njega odvisno njihovo preživetje.

Ko me je odgovorni urednik leta 2005 prvič pooblastil, da prevzamem izvedbo igre Kdor išče, ta najde (10 milijonov tolarjev), sem nalogo najprej vdano sprejel kot nebodigatreba zadolžitev, ki nima zveze z mojim visokoletečim novinarskim poslanstvom. Pa se temeljito zmotil, razburljivo je bilo iskati skrivališče za škatlico z obvestilom o nagradi in si izmišljevati 13 namigov, ki bodo bralce pripeljali do njega, dovolj zapletenih, da ga ne odkrijejo prehitro, pa hkrati dovolj preprostih, da ga zagotovo najdejo. Kraj je bil Planica, najditelji kranjskogorska družina po devetem namigu.

Naslednje leto sem dobre volje sprejel enako nalogo, kraj so bile tokrat soline v Strunjanu, najditelj neumoren Ljubljančan. Spet po devetem namigu.

Naša franšiza je zdaj pri tretjem delu. Kdor išče ta najde III.! Nagrada je 10.000 evrov v Mercatorjevih bonih. To so tone mesovja in užitnega rastlinja, sodobni lovci in nabiralke! Igra se je že razplamtela, namige objavljamo vsak dan, spet jih je trinajst.

In jaz sem spet vključen. Zelo razburjen in nestrpen čakam na dan, ko bo v uredništvo stopil Indiana Jones – v hlačah ali kiklci – in na mizo postavil škatlico. Stiskam pa pesti, da ne prej kot pred devetim namigom. 

Deli s prijatelji