NA KOŽO

Indeks 30

Objavljeno 09. maj 2015 00.35 | Posodobljeno 09. maj 2015 00.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Včasih je bila debelost privilegij bogatih, danes postaja simbol revnih.

Bojan Budja. Foto: S.N.

Evropi – in z njo kajpak tudi naši ljubi Sloveniji – grozi nova katastrofa. Najpozneje leta 2030 nas bo napadla epidemija debelosti. Tako nam sporoča Svetovna zdravstvena organizacija, ki se zgraža nad skokovitim porastom evrodebeluhov. Tudi pod Alpami. V naslednjem desetletju bo denimo tri četrtine Angležev in 65 odstotkov Angležinj zalitih z odvečno maščobo, najslabše pa se na Otoku in nasploh na stari celini piše Ircem in Irkam; predebelih jih bo domala 90 odstotkov. Sloji maščobe bodo po napovedih sodeč dodatno zaobljali postave po Španiji, Avstriji, Grčiji, Češki in Švedski, ki se jim riše usoda Otočanov in Otočank. Pa Slovenke in Slovenci?

Prekomerno telesno težo ima vsakdo, katerega indeks telesne mase je med 25 in 29,9. Vsi z višjim indeksom so debeluhi. Če hočete, tudi požeruhi. Kako ga izračunamo? Telesno težo v kilogramih delimo s kvadratom telesne višine v metrih. Ponosno sporočam, da nisem ne debeluh ne požeruh; moj indeks je 29,3, kar me uvršča zgolj med prekomerno obtežene. Med večino, ki pa vztrajno rine navzgor. Tako pravi naš Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki opaža pospešeno selitev moškega življa v kategorijo debeluhov. Ženske so še kar, najhuje pa je z otroki. Slovenske sedemletnike med vsemi na stari celini epidemija debelosti najbolj napada. Jabolka pač praviloma ne padaja daleč od drevesa.

Zdravila na recept proti debelosti ni. Pa četudi postaja globalna zdravstvena katastrofa. Ne le v Evropi, po vsej zemeljski obli je predebelih kar 2,1 milijarde prebivalstva. Kilogrami odvečnega sala prinašajo sladkorne bolezni, različne vrste raka, visok krvni pritisk, bolezni srca in ožilja, krivi so za jetrna obolenja, ortopedske zaplete, dermatološke spremembe, nevrološke in hormonske motnje, kajpak tudi za psihosocialne posledice. Uradno je debelost prepričljivo na prvem mestu vzrokov, ki nas množično pošiljajo na oni svet.

Želeni stas in indeks vsaj nekaj decimalk pod številko 30 poleg gibanja prinaša predvsem zdrava hrana. Ki pa je praviloma najdražja in kajpak temu primerno (ne)dostopna. V nasprotju s poplavo horsburgerjev, čisburgerjev, kingburgerjev, čikenburgerjev, čipsov, pomfrijev, mekbejkonov, nagetsov, milkšejkov. Včasih je bila debelost privilegij bogatih, danes postaja simbol revnih. 

Deli s prijatelji