SE ŽE ZAPLETA

Incident v Piranskem zalivu: vpleteni hrvaški in slovenski policisti

Objavljeno 01. julij 2017 21.21 | Posodobljeno 01. julij 2017 21.21 | Piše: P. Pa., STA

Slovenci so opozarjali hrvaške ribiče, da lovijo v slovenskih vodah.

Tekmovanja so resna zadeva, in ko se bodo junija pomerili ribiči iz notranjosti s tistimi z Obale, ne bo šale.

PIRAN – Hrvaški ribiči so danes lovili na slovenski strani Piranskega zaliva. Čeprav so jih slovenski policisti večkrat opozorili na to, so jim v bran stopili hrvaški policisti, ki so pluli z njimi in jih varovali.

Hrvati vztrajajo pri svojem

Hrvaško notranje ministrstvo je javnost obvestilo, da je hrvaška policija danes trikrat opozorila plovilo slovenske policije, da se nahaja na hrvaškem ozemlju, in pozvala, naj ga zapusti. Na hrvaškem notranjem ministrstvu so napovedali, da bodo s tem seznanili hrvaško zunanje ministrstvo.

V prvem primeru so slovenski policisti osem milj od Rta Savudrija opozorili hrvaško ribiško ladjo, da je v slovenskem morju, in nato, ne da bi ukrepali, odšli. Hrvaško policijsko plovilo jih je nato opozorilo, da so v hrvaških vodah, in slovenski policijski čoln se je vrnil v slovenske vode, piše na spletni strani ministrstva, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Petnajst minut kasneje, okoli 11. ure, je nato vplul še en slovenski policijski čoln 0,8 navtične milje v hrvaško teritorialno morje in 1,9 milje od Rta Savudrija. Tudi tokrat so vzpostavili stik s čolnom, ki je nato odplul.

Okoli 14. ure pa so znova zaznali čoln slovenske policije, ki se je napotil proti hrvaški ribiški ladji. Še preden je prispel do nje, so slovenske policiste opozorili, da so v hrvaških vodah, in slovenski čoln je odplul. Takrat je bil slovenski policijski čoln 0,3 milje v teritorialnem morju Hrvaške in 1,7 milje od Rta Savudrija, še navaja hrvaško notranje ministrstvo.

Napovedujejo, da bo burno

Ker Hrvaška ne priznava sodbe arbitražnega sodišča, ki je na novo definiralo morsko mejo med državama, ni nič nenavadnega, da hrvaški ribiči ignorirajo slovenske policiste. Hrvaški ribiči so pred dnevi napovedali celo zaostritev razmer in dejali, da bi lahko prišlo do vojne.

 

Deli s prijatelji