NAPOVEDI

IMF pravi: Slovensko gospodarstvo se bo okrepilo

Objavljeno 08. april 2014 17.50 | Posodobljeno 08. april 2014 17.50 | Piše: STA, P. J.

Letos naj bi se BDP dvignil za 0,3 odstotka, prihodnje leto pa za 0,9 odstotka.

Velika nemška koalicija bo poslancem zvišala plače.

WASHINGTON – Mednarodni denarni sklad (IMF) je Sloveniji v danes objavljenem poročilu za letos napovedal 0,3-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa naj bi se gospodarska aktivnost okrepila za 0,9 odstotka. IMF je tako precej izboljšal napoved za Slovenijo, saj ji je še januarja za letos napovedoval 1,1-odstotno krčenje BDP.

Se bo gospodarstvo postavilo na noge?

Napovedi IMF so bile za slovensko gospodarstvo v minulih letih med najbolj pesimističnimi tako v primerjavi z napovedmi domačih institucij kot tudi drugih mednarodnih organizacij, tokratno precejšnje izboljšanje napovedi pa je še eden v vrsti znakov, da bi se slovensko gospodarstvo vendarle lahko začelo počasi postavljati na noge.

Oktobra lani je IMF pričakoval, da se bo slovensko gospodarstvo letos skrčilo za 1,4 odstotka, januarja pa so ob objavi končnega poročila misije IMF za Slovenijo oceno izboljšali za 0,3 odstotne točke. Pričakovali so 1,1-odstotni padec BDP.

Za prav toliko se je slovenski BDP sicer skrčil lani, čeprav se je v zadnjem lanskem četrtletju na letni ravni po podatkih državnega statističnega urada zvišal za 2,1 odstotka. Gospodarsko napoved za letos je zato marca popravil tudi Urad RS za makroekonomske analize in razvoj, ki letos pričakuje 0,5-odstotno rast BDP, potem ko je jeseni napovedoval 0,8-odstotni padec BDP.

Cene navzgor

Nekdanji vodja misije IMF za Slovenijo Antonio Spilimbergo, ki je oktobra lani vodil zadnjo misijo v naši državi, je ob objavi končnega poročila januarja sicer opozoril, da je Slovenija z izvedbo stresnih testov bank in njihovo dokapitalizacijo izšla iz najbolj akutne faze krize, vendar ne sme zaspati.

Podrobnosti o napovedih za Slovenijo IMF v poročilu o obetih za svetovno gospodarstvo, ki ga bodo danes popoldne predstavili v Washingtonu, kjer bo v prihodnjih dneh potekalo spomladansko zasedanje IMF in Svetovne banke, ne navaja, je pa med negotovostmi, ki pretijo naši državi, omenil finančni sektor in prestrukturiranje podjetij.

In kakšne so napovedi IMF glede gibanja inflacije in stopnje brezposelnosti v Sloveniji? Cene življenjskih potrebščin naj bi se po lanski 1,6-odstotni rasti letos zvišale za 1,2 odstotka, prihodnje leto pa za 1,6 odstotka. Stopnja brezposelnosti naj bi letos glede na lansko leto narasla za 0,3 odstotne točke na 10,4 odstotka, prihodnje leto pa naj bi upadla na 10 odstotkov.

Deli s prijatelji