KOT VW

Imate renaulta? Zaradi emisij so padli v preiskavo

Objavljeno 14. januar 2016 15.27 | Posodobljeno 14. januar 2016 15.35 | Piše: STA, K. K.

Preiskovali naj bi domnevne goljufije avtomobilskega proizvajalca z emisijami pri dizelskih motorjih.

Policisti iščejo voznika twinga temnejše barve.

PARIZ – V francoskem avtomobilskem proizvajalcu Renault naj bi po navedbah sindikatov prejšnji teden potekale preiskave zaradi domnevnih goljufij z emisijami pri dizelskih motorjih. Sindikat družbe je javnost o preiskavah obvestil danes, preiskave so že potrdili tudi v družbi, nepravilnosti pa naj ne bi bilo. Delnice Renaulta so potonile. Renaultov sindikat je dopoldne sporočil, da so se prejšnji četrtek v več proizvodnih enotah Renaulta oglasili preiskovalci z urada za boj proti goljufijam. Preiskovali naj bi domnevne goljufije avtomobilskega proizvajalca z emisijami pri dizelskih motorjih.

Preiskovalci šefom zasegli računalnike

Sindikat sicer o vzrokih za preiskavo zgolj domneva. Ker so preiskovalci obiskali Renaultove enote za testiranje standardov in licenciranje motorjev, domnevajo, da gre za preiskave morebitnih goljufij z emisijami. Preiskovalci so sicer zasegli več računalnikov vodilnih v Renaultu, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočil sindikat. Sindikat, ki je bil o preiskavah seznanjen od zaposlenih v prodajnih salonih, je sicer vodstvo Renaulta že v sredo spraševal o dogajanju, a na vprašanja ni dobil odgovorov, danes pa je z zadevo seznanil javnost.

Medtem ko vodstvo Renaulta sprva zadeve ni komentiralo, so zdaj vendarle potrdili, da so v družbi potekale preiskave. Pojasnili so, da so preiskovalci urada za boj proti goljufijam obiskali njihove pisarne in proizvodne enote, da pa nova preiskava, ki sicer še traja, ni pokazala nepravilnosti. V družbi so v sporočilu za javnost zapisali, da neodvisne preiskave, ki jih je zahtevala francoska vlada, niso prinesle dokazov o manipulacijah z izpusti pri Renaultovih vozilih.

Udarec za delnice

Delnice Renaulta so zaradi dogajanja danes na pariški borzi potonile. Okoli 11.30 po lokalnem času so se gibale približno 20 odstotkov pod izhodiščem pri 69,02 evra, uro kasneje pa je bil tečaj 18 odstotkov niže. Novica o preiskavah je po navedbah analitikov sprožila množično prodajo delnic, zaradi česar je padel celotni trg – delnice avtomobilskih podjetij so namreč začele upadati po vsej Evropi. Medtem ko po navadi dnevno lastnika zamenja okoli milijon Renaultovih delnic, jih je danes že 2,7 milijona. Upad cene delnic v višini 20 odstotkov predstavlja padec tržne kapitalizacije v višini približno štiri milijarde evrov, kar je ogromno, poudarjajo analitiki.

Precej so se danes pocenile tudi delnice tekmeca Peugeota, zdrsnile so za sedem odstotkov, na 13,70 evra. V Peugeotu so sicer danes zatrdili, da pri njih ne potekajo preiskave.

Če bi se izkazalo, da je tudi Renault goljufal z emisijami pri dizelskih motorjih, bi to krepko načelo ugled in poslovanje družbe. Tako se je zgodilo z nemškim Volkswagnom, potem ko se je septembra lani izvedelo, da je ta načrtno manipuliral z izpusti.

Deli s prijatelji