PLAČILNE KARTICE

Imate kartico Diners Cluba? Plačevati z njo ne boste več smeli

Objavljeno 17. maj 2013 14.52 | Posodobljeno 17. maj 2013 17.21 | Piše: T. L.

Banka Slovenije je Lovšetovi družbi Diners Club SLO odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev.

Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – Svet Banke Slovenije (BS) je v torek sprejel odločbo, s katero je družbi Diners Club odvzel dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev kot hibridni plačilni instituciji. Z današnjim dnem, ko so v družbi dobili vročeno odločbo, morajo v Dinersu prenehati opravljati plačilne storitve, piše na spletni strani BS. Diners mora tako z današnjim dnem imetnikom plačilnih kartic onemogočiti nadaljnjo uporabo teh kartic za izvrševanje plačilnih transakcij v Sloveniji in zunaj njenih meja, hkrati mora pri prejemnikih, ki so sklenili pogodbo o sprejemanju plačilnih kartic s to družbo, onemogočiti sprejemanje plačil s plačilnimi karticami Diners Club, ki jih je izdala ta družba ali kateri koli drug izdajatelj plačilnih kartic Diners Club (tudi izdajatelj s sedežem zunaj RS), še sporočajo iz BS.

Račune za nazaj bo treba plačati

»Odvzem dovoljenja ne vpliva na pravice in obveznosti v zvezi z izvršenimi plačilnimi transakcijami v razmerju med družbo in uporabniki plačilnih storitev (imetniki plačilnih kartic Diners Club in prejemniki plačil, s katerimi je družba sklenila pogodbo o sprejemanju plačil s karticami Diners Club). Terjatve in obveznosti iz naslova plačilnih transakcij, ki so jih imetniki plačilnih kartic opravili s plačilnimi karticami Diners Club, ostanejo v veljavi in se izpolnijo v skladu s pogodbami, ki so jih uporabniki sklenili z Diners Clubom.« Zaradi odvzema dovoljenja družba ne bo smela več izvajati plačilnih storitev, so sklenili v BS. 

V Dinersu popolnoma presenečeni

Poklicali smo tudi Diners Club Slovenija, kjer nam je svetovalka uprave Brina Černetič na vprašanje, ali so pričakovali takšno odločitev BS, povedala, da so v družbi nad odločitvijo BS presenečeni.


Izjava družbe Diners Club ob odvzemu licence
 
»Potrjujemo, da smo odločbo Banke Slovenije (BS) prejeli. Vzrok za odvzem licence je, da Diners Club ni zmogel pravočasno izpolniti posebne zahteve BS, saj je bila izpolnitev te odvisna od prejema kupnine ob prodaji podjetja Diners Club Italija in njegove podružnice Dinit. O poteku končevanja transakcije smo BS sproti obveščali, prav tako je dobila ustrezna zagotovila o izvedbi in dokončanju transakcije od vseh pogodbenih strani. Ključni pogoj za izvedbo omenjene transakcije je bil vpis prenosa lastništva podjetja Dinit v koprski register, kar pa se je zgodilo šele včeraj. Omenjena transakcija še ni dokončana – je pa v zadnji sklepni fazi –, zato ker je mednarodna in zaradi tega vezana na izpolnitev zahtev različnih nadzornih organov, delujočih znotraj različnih jurisdikcij. Ustaljena praksa v poslovnem svetu je, da zaključevanje takih mednarodnih transakcij poteka več mesecev.
 
Želeli pa bi poudariti, da je Diners Club Slovenija edina slovenska finančna institucija, ki je v zadnjem obdobju prejela takšno odločbo, in to kljub temu, da izpolnjujemo kapitalske zahteve. Po uradnem in javno objavljenem seznamu Banke Slovenije je v Sloveniji deset finančnih institucij
 bank –, ki kapitalskih zahtev ne izpolnjujejo.
 
Družba bo sprejela vse potrebne ukrepe, da bo s podpisom pogodbe z imetnikom ustrezne licence čim prej zagotovila normalno poslovanje uporabnikov kartic v prehodnem obdobju. Prav tako bo Diners Club Slovenije uporabil vsa pravna sredstva za čimprejšnjo razrešitev neprijetnega nastalega položaja. Prizadevali si bomo, da bomo v dialogu 
z Banko Slovenije našli primerno rešitev za vse naše deležnike – člane, prodajna mesta, poslovne partnerje in zaposlene,« so v izjavi za javnost zapisali v Diners Clubu Slovenija.

Pritožbe, pritožbe ...

Sicer pa razlog za odločitev BS še ni znan. Smo pa od uporabnikov Diners Cluba neuradno izvedeli, da v zadnjih mesecih na vse več mestih v prestolnici, kjer je bilo plačevanje z Dinersovimi karticami nekdaj mogoče, niso več sprejemali njihovih kartic, kar je za imetnika kartice lahko pomenilo tudi manjšo zadrego, če pri sebi ni imel kakšne druge kartice ali gotovine ... Slišati je še, da so lastniki lokalov, restavracij in izvajalci drugih storitev, ki so omogočali plačevanje z omenjenimi karticami, sodelovanje prekinili zaradi dolgih plačilnih rokov Dinersa, saj je menda družba račune plačala šele takrat, ko jih je poravnal imetnik kartice. 

Za imetnike kartic, ki dobesedno od danes s karticami ne morejo več plačevati, ostaja odprto še eno vprašanje, in sicer vračilo članarine, ki jo letno plačujejo družbi. Za klasično osebno kartico imetnik enkrat letno odšteje 22 evrov, za klasično poslovno 33, medtem ko za osebno kartico Exclusive Diners Club celo 400 evrov, kažejo podatki na spletni strani družbe.  

Kakšne so vaše izkušnje s karticami Diners Cluba? Pišite nam.

Deli s prijatelji