SLOVENSKI LES

Imamo odličen les, a malo kupcev. Ni pa se za bati, da bi nam ga zmanjkalo

Jože Jeromel je zraven že od prve licitacije v Slovenj Gradcu. Gre za največjo dražbo lesa v Srednji Evropi: letošnja bo že 18.
Fotografija: Ogled hlodov je hudo resna stvar. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Ogled hlodov je hudo resna stvar. FOTO: Tadej Regent

Licitacija lesa na Koroškem je največja takšna v Srednji Evropi. Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki jo organizira v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije, je zraven že vse od začetka. Letošnja bo tako že njegova 18. po vrsti.

Jože Jeromel, dolgoletni vodja licitacije FOTO: Ivan Praprotnik
Jože Jeromel, dolgoletni vodja licitacije FOTO: Ivan Praprotnik

Dobro se še spominja, da je bilo na začetku na dražbi ponujenih približno 700 kubičnih metrov lesa, v zadnjih letih pa se je ta številka že krepko dvignila in se giblje nekje med 4000 in 6000 kubičnimi metri, preračunano v evre – od 2 do 3 milijone.

Javor rebraš

Številke res niso nizke in so vredne vsega spoštovanja. Vprašanje, ki se poraja, pa je, kaj bi se zgodilo, če ne bi bilo tovrstnih licitacij. Poznavalci pravijo takole: veliko več visokokakovostnega lesa bi končalo v rokah prekupčevalcev.

»Pa morda niti ne v rokah prekupčevalcev in s precej nižjo ceno, kot je sploh vreden, najbrž celo kar v peči, veste, pred leti velika večina lastnikov gozdov še vedela ni, kakšen les ima, pa še zdaj jih je precej, ki ne vedo, kaj je javor rebraš, kako ga prepoznati, kakšno uporabno vrednost ima. Zato je vse prevečkrat končal kot škart roba.«

Gozdovi pri nas nam ponujajo pravo lesno bogastvo! FOTO: Tadej Regent
Gozdovi pri nas nam ponujajo pravo lesno bogastvo! FOTO: Tadej Regent

»To je bilo tudi za nas precejšnje presenečenje. Pa sploh ne gre samo za javor rebraš, tudi hlodi hrasta, smreke in macesna dobivajo ceno do 2000 evrov za kubični meter. Navsezadnje so tudi cene domačega sadnega drevja, hruške, slive, jablane, nadvse visoke. In da ne pozabim, hudo visoke cene dosega tudi oreh, orehov furnir pa dosega ceno že skoraj kot javor rebraš.«

Jeromel ugotavlja, da lastniki gozdov vse bolj zaupajo preverjenim kupcem, trgovcem in zadrugam. Na drugi strani pa je vedno manj tistih, ki bi lahko opeharili lastnike gozdov, zato je manj tudi lastnikov gozdov, ki bi bili na koncu – opeharjeni. V splošnem gre za vse mlajše in vse bolj izobražene ljudi. Da je tako, so pomembno vlogo odigrale prav licitacije lesa. »Navsezadnje so takšne dražbe svojevrsten barometer cen, ki je kazalnik tako za prodajalce lesa kot za kupce.«

Licitacija lesa na Koroškem je največja v Srednji Evropi. FOTO: Mateja Kotnik
Licitacija lesa na Koroškem je največja v Srednji Evropi. FOTO: Mateja Kotnik

Prihajajo kupci iz Azije

Teh, govorimo o slovenskih kupcih visokokakovostnega lesa, še vedno primanjkuje. »Slovenija pri predelavi lesa namreč še zdaleč ne more konkurirati Avstriji, ki prednjači pri predelavi iglavcev, niti Italiji, ki prednjači pri listavcih. In morda bi prav slovenska gozdarska predelovalna industrija, kolikor je imamo, energijo raje preusmerila v predelavo visokokakovostnega lesa. Veste, Avstrija ima veliko več gozdov kot Slovenija, a še zdaleč ne more iz njih dobiti takšne kakovosti, kot jo lahko mi!«

Javor doseže izjemno visoko ceno. FOTO: Tadej Regent
Javor doseže izjemno visoko ceno. FOTO: Tadej Regent

Gozdovi na Koroškem in drugod po Sloveniji so namreč še vedno izjemno bogati z visokokakovostnim lesom. »Brez skrbi, nobene bojazni ni, da ga bo zmanjkalo,« je še dodal Jeromel.

In čeprav prihajajo kupci na koroško dražbo lesa večinoma iz Avstrije, najdražje vseeno pokupijo italijanski in nemški. Pojavljajo se tudi že kitajski in korejski, a jih, zanimivo, bolj zanima srednja kakovost lesa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije