PRED REKTORSKIMI VOLITVAMI

Imajo na mariborski univerzi žensko verzijo Jureta Lebna?

Objavljeno 25. februar 2015 08.28 | Posodobljeno 25. februar 2015 08.28 | Piše: S. N.

»Nisem seznanjena z informacijo, da primer mojega doktorata proučuje kriminalistična policija,« pravi profesorica.

Majda Pajnkihar.

MARIBOR – Na naši drugi največji univerzi so tik pred vrati rektorske volitve, kampanja pa je naplavila številne (domnevne) nepravilnosti in afere. Po eni od informacij naj bi tudi na mariborski univerzi »gojili« podobne falote kot v SMC, kjer so kadrirali Jureta Lebna, magistra, ki to ni bil. Spomin na pozneje skesanega Lebna si lahko osvežite na povezavi.image Mariborska zgodba se vrti okoli izredne profesorice, sicer pa dekanice Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru Majde Pajnkihar, katere doktorat naj bi bil nekaj takega kot Lebnov magisterij. Kar pa, glede na standarde, ki veljajo na univerzi, po trditvah naših virov ni v redu. Zadevo naj bi preiskovali celo kriminalisti, na rektoratu pa naj bi vse skupaj pometli pod preprogo prav zaradi rektorskih volitev, na katerih se Rebolj poteguje še za en mandat.

Razlike med nazivoma

Majda Pajnkihar je leta 2008 postala docentka na Fakulteti za zdravstvene vede Univerze v Mariboru, nato pa še izredna profesorica za zdravstvene nege. Zato je potrebovala doktorski naziv, ki pa je bil pridobljen v Angliji, ta pa se razlikuje od slovenskega naziva.

Pri doktoratu iz tujine ne gre za dvom o verodostojnosti, ampak za napačno podpisovanje, je lani zapisal Dnevnik. To pa pomeni kršitev zakonodaje. To naj bi storili dve profesorici. Nobena od dveh (ena od njiju je Majda Pajnkihar) svojemu imenu in priimku ne dodaja originalnega naziva in države, kjer je pridobila akademski naziv. Profesorici naziv uporabljata, kot bi ga pridobili v Sloveniji. Zaradi sporne uporabe naziva se pojavljajo vprašanja in dvomi o morebitni spornosti diplom, ki sta jih podpisali.

Nič ne ve o kriminalistični preiskavi

»Sporočamo vam, da doslej nismo prejeli nobene obtožbe, niti pisne niti ustne, zoper Majdo Pajnkihar v zadevah, ki jih omenjate. Prav tako nismo seznanjeni, da bi kar koli od navedenega proučevala kriminalistična policija,« je na vprašanja, ali je seznanjen s kriminalistično preiskavo okoli domnevno sporne izobrazbe Pajnkiharjeve zapisal rektor Rebolj.

Profesorica pa: »V zvezi z vašimi vprašanji sporočam, da sem doktorski naziv pridobila na Univerzi v Manchestru, doktorat pa je proučila pristojna komisija Univerze v Manchestru in je dosegljiv v njihovi knjižnici.« Pravi še, da je bila v naziv docentka izvoljena leta 2008 v skladu z veljavnimi predpisi Univerze v Mariboru. »Nisem seznanjena z informacijo, da primer mojega doktorata proučuje kriminalistična policija,« trdi.

 

Deli s prijatelji