NAJEM PRI BLOKIRANI FIRMI

Ima Šoltes osebnega šoferja ali ga res »‘zategnejo‘ prijatelji«

Objavljeno 21. maj 2014 18.04 | Posodobljeno 21. maj 2014 18.24 | Piše: B. P.

Občani so ga že večkrat videli v prestižnem volvu S80.

Potem ko je Dnevnik včeraj objavil informacijo, da je bivši predsednik računskega sodišča Igor Šoltes do leta 2009 živel na 80 kvadratih neprofitnega občinskega stanovanja, za katero je plačeval 400 evrov, kljub temu da je bil uvrščen v 64. plačni razred, kar po trenutno veljavni lestvici pomeni osnovni mesečni bruto prihodek (brez dodatkov) v višini 5097,82 evra, danes Finance pišejo, da si je kot član izvršnega sveta občine Šiška za stanovanjska vprašanja, sam »dodelil« stanovanje. Šoltes to zanika, a pravi, da dokumenta, ki bi podkrepil njegovo zanikanje, nima. 

Nezakoniti dodatki

Finance so izbrskale članek iz Mladine, ki je konec maja 2004 pisala: »Inšpekcijski pregled, ki ga je vodila članica računskega sodišča Ana Praprotnik, je pokazal, da je občina Ljubljana Šiška funkcionarske plače in dodatke k plačam obračunavala precej po domače. In da je leta 1994 nekaj nezakonitih dodatkov priletelo tudi v žep Igorja Šoltesa. Računsko sodišče je tedaj kršiteljem naložilo, naj odpravijo nezakonita dejanja.«

Časnik piše, da je Šoltes po lastnih podatkih marca letos kot samostojni podjetnik zaslužil 5368 evrov bruto. Če si kot predsednik računskega sodišča ni mogel privoščiti profitnega stanovanja ali stanovanjskega posojila, kako si lahko privošči prestižnega volva S80 in osebnega šoferja, vprašujejo viri Financ. Po ceniku, objavljenem pri enem od trgovcev omenjene blagovne znamke, je začetna cena tega modela dobrih 36.000 evrov.

Zategnejo ga prijatelji

Svojega avta, sodeč po razkritju premoženja, Šoltes nima. »Kot s. p. imam svetovalne pogodbe z zasebnim sektorjem in partnerji iz tujine, katerih razkritje bi bilo v nasprotju s pogodbenimi določili. Z avtorskimi pogodbami sem prejel v preteklem letu 13.338,25 evra,« je dejal. 

Časnik informacije o osebnem šoferju že ves dan preverja pri Šoltesu, ki je sprva dejal, da osebnega šoferja nima, da ga »tu in tam 'zategnejo' prijatelji«. Pri naslednjem klicu se je popravil: »Avto imam v najemu.« V njegovem štabu so nam pokazali pogodbo o najemu. Iz te izhaja, da je avto 1. aprila letos najel pri koprski družbi Mas Tech, ki je v lasti Mateja Valenčiča in Uroša Vidalija. Pogodba je sklenjena za dva meseca. Na mesec za avto plačuje 600 evrov. Pogodba ima tudi aneks, ki pa je popolnoma nečitljiv. So pa v štabu obljubili, da bodo priskrbeli čitljivejšo verzijo popoldne.

Družba Mas Tech je imela lani 1,18 milijona evrov prihodkov od prodaje in 104.000 evrov čiste izgube. Družba ima oba transakcijska računa blokirana od 3. februarja letos, skupaj torej 107 dni, zato ni jasno, kako Šoltes plačuje za najem avtomobila.

 

Deli s prijatelji