FIGURICE

Ima jih toliko, da jih še ni preštel

Objavljeno 23. marec 2014 15.01 | Posodobljeno 23. marec 2014 15.42 | Piše: Ajda Janovsky
Ključne besede: pez figurice

Podjetnik Ivan Jurjevič že več kot dve desetletji zbira figurice Pez.

Ivan Jurjevič s člani skupine Kiss. Foto: Matej Rener

Podjetnik Ivan Jurjevič, v Zagradec priseljeni Kostelec, je rojen zbiratelj. Potem ko ga je še kot otroka za zbiranje kovancev navdušil voznik šolskega avtobusa, se je lotil zbiranja najrazličnejših reči, med drugim razglednic in figuric iz čokoladnih jajčkov. Na začetku 90. let pa je začel z vso vnemo zbirati figurice za bombone Pez: koliko natančno jih ima, ne ve, pravi pa, da je z njimi založen velik del sobe v kleti. Nekaj izbrank je že shranjenih v posebnih steklenih vitrinah, v kakršnih naj bi se sčasoma znašle vse.

Nabor je še kako pisan: Disneyjevi junaki, znameniti Vučko, maskota zimskih olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984, rockovska skupina Kiss, podobe prvih ameriških predsednikov in še bi lahko naštevali. Tu sta tudi ženin in nevesta, ki bi prav lahko krasila poročno torto kakega navdušenca nad Pezom.

Najstarejše figurice imajo namesto plastičnih glav na vrhu le značilni mehanizem, ki bombone drugega za drugim potiska iz igračke. »Vsak bi rad imel čim več. Ampak ne moreš imeti vsega,« meni zbiratelj, ki bo figurice menjal in iskal tudi na bližnjem zbirateljskem sejmu Collecta.

Njegova zbirka vsebuje tudi nekaj redkejših kosov, med njimi posebno figurico maskote, izdelano za Lions klub, in Zvezdne steze (Star Trek) s podpisom glavnih igralcev. Vsote, ki jo je do zdaj zapravil za širjenje zbirke, ne želi razkriti, prav tako ne, koliko je stal najdražji kos. Vsekakor pa ni porabil toliko denarja kot kupec ene najredkejših figuric Pez na svetu, za ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja narejenega osla (v ZDA je ta žival simbol demokratov) – vrtoglavih 13.000 evrov!

Zbiratelji figuric Pez se redno srečujejo na letnih konvencijah. Jurjevič se srečanj v tujini redno udeležuje, organizira pa jih tudi sam. Po nepozabnem srečanju zbirateljev Peza pred leti v ljubljanskem hotelu Union jih zdaj prireja v nekoliko skromnejših okvirih. Letošnje bo konec julija, kar pri zbiratelju doma. 

Deli s prijatelji