ŠKANDALOZNO

Ilirskobistriški župan na seji napadel predhodnika

Objavljeno 05. april 2013 15.14 | Posodobljeno 05. april 2013 13.38 | Piše: T. L.

Sramotno obnašanje na občinski seji v Ilirski Bistrici: župan Emil Rojc vpil na nekdanjega župana in aktualnega svetnika Antona Šenkinca.

Ilirskobistriški župan Emil Rojc.

ILIRSKA BISTRICA – V občinskem svetu ilirskobistriške občine vre, na marčevskem zasedanju pa so politične igre podpore in nasprotovanja očitno dosegle vrelišče. Od izvoljenih predstavnikov ljudstva, pa naj gre za lokalno ali državno raven, se pričakuje, da naj bi s svojimi ravnanji in obnašanjem veljali za vzgled. No, v Sloveniji očitno veljajo drugačna pravila, ki jih (prepogosto) vidimo na lokalni in državni ravni.

S funkciji neprimernem vedenju se je izkazal tudi ilirskobistriški župan Emil Rojc. V minuti in pol dolgem izseku dogajanja na marčevski občinski seji v Ilirski Bistrici, ki se je znašel tudi na youtubu, namreč slišimo vse, česar od župana (ali katerega koli izvoljenega predstavnika ljudstva) ne bi nikoli smeli slišati. Na posnetku vidimo Rojca, ki ga med govorjenjem prekine nekdanji župan, danes pa svetnik Liste neodvisnih občanov krajevnih skupnosti Anton Šenkinc.

Eden se skriva za otroki, drugi za kobilami ...

Šenkinčeve izjave na posnetku ni mogoče jasno razbrati, je pa že v naslednji sekundi župan Rojc ponorel in se Šenkincu zadrl: »Molči, jebemtiš ...« Nato je slišati Šenkinca, ki pravi, naj se (op. a.) župan neha skrivati za otroki. »Nehaj. Nehaj, Šenkinc!« se dere župan, svetnik pa županu očita, da je nesposoben. »Ma kaj si ti?« odvrne župan.

Začne se nov krog zmerljivk, ko Šenkinc ponovi: »Se skrivaš za otroki«. Župan pa: »Ma, ti pa za kobilami.« Svetnik še ni utihnil, zato mu je župan zabrusil, da naj molči: »Ne znaš se obnašati tukaj in se nekaj 'prdiš'. Molči!« 

Po izpadu župan sejo prekinil

Med županom in svetnikom so leteli še stavki o nesposobnosti in o tem, kdo komu meče polena pod noge, da predlogi, ki so dobri za vse občane, ne bi bili sprejeti, nato pa se je župan odločil, da sejo prekine »zaradi neprimernega vedenje gospoda Antona Šenkinca«. 

Župan priznava: Incident je bil neprimeren

Župana Rojca smo poklicali. Priznal je, da incident na seji občinskega sveta vsekakor ni bil primeren. »Niti z moje strani niti s strani Šenkinca. Žal so politični odnosi v naši občini tako napeti, da se zgodijo tudi take stvari, ki se ne bi smele. Upam, da do takih dogodkov v prihodnosti ne bo več prišlo.« Rojc je dodal, da mu je žal za to, ter pojasnil, da je do omenjenega dogodka prišlo, ker ga je Šentinc obsodil, da lastne interese skriva za interesi otrok (gradnja varne poti v šolo), zato je v tistem trenutku izgubil živce. Priznava, da njegova izjava, da se Šentinc skriva za kobilami, ni bila primerna. V svoj bran pa še dodaja, da je bil izpad posledica že petmesečnega sprejemanja občinskega proračuna. »Medtem so ogrožena evropska sredstva, mi pa razpravljamo o malenkostih, ki nimajo repa in glave. Zaradi tega tudi tak izbruh, kot je bil.« 

Sicer pa nesoglasja med Rojcem in Šenkincem niso nič novega. Rojc ima sicer pri vodenju občine kar nekaj težav: opozicija mu namreč očita, da ni sposoben voditi občine. S tem se župan seveda ne strinja, in kot je pred dnevi dejal, tudi ne namerava odstopiti, zato bo mandat končal. 

Pa naj ob tej priložnosti še enkrat poudarimo to, kar vsi vemo: lokalni veljaki so za tovrstno prepiranje in medsebojno (politično) obračunavanje plačani z denarjem davkoplačevalcev. 

Deli s prijatelji