TRGOVSKI CENTER

Ikejin sosed se boji strupov in hrupa

Objavljeno 23. maj 2017 12.13 | Posodobljeno 23. maj 2017 12.21 | Piše: Tina Horvat

Pritožba na okoljevarstveno soglasje bo zavlekla gradnjo. Vložil jo je stanovalec, ki živi pičle tri metre od gradbišča

Kdaj bodo tudi v Ljubljani zaplapolale Ikejine zastave, kot so pred tremi leti v Zagrebu? Foto: Jure Eržen

LJUBLJANA – V Sloveniji smo se že razveselili, da je gradnja Ikee tik pred vrati, saj nam tako ne bo več treba v Zagreb, Celovec, Gradec ali Gorico (Villese). Agencija za okolje (ARSO) je namreč po enoletnem odločanju 3. maja izdala okoljevarstveno soglasje (OVS), kar pomeni nov korak do gradbenega dovoljenja za trgovski objekt na 30.000 kvadratnih metrih v ljubljanskem BTC. Vendar se je pot do izdaje gradbenega dovoljenja pred kratkim nekoliko podaljšala. V torek, 16. maja, se je namreč eden od bližnjih stanovalcev pritožil. To pomeni, da okoljevarstveno soglasje še ni pravnomočno in da bo ta zaplet vsaj za nekaj mesecev podaljšal postopke pridobitve gradbenega dovoljenja.

Kot nam je uspelo izvedeti, je pritožnik novinar kulturne redakcije Dela Zdenko Matoz iz ulice, le tri metre oddaljene od gradbišča. Je edini stanovalec, ki se je sploh lahko pritožil, saj je edini dobil status stranskega udeleženca, čeprav se je za to potegovalo več bližnjih stanovalcev. Kot nam je povedal, mu ni povsem jasno, zakaj so status dodelili le njemu, se pa zagotovo v svoji pritožbi bori tudi za interese svojih sosedov, ki prav tako živijo tik ob gradbišču. Ljubljanska Ikea je namreč umeščena veliko bližje stanovanjskim hišam, kot so trgovski centri v nam bližnjih državah, zato bodo stanovalci Cilenškove, Rožičeve in dela Kajuhove ter Šmartinske med gradnjo morali nedvomno marsikaj pretrpeti zaradi obilice hrupa, vibracij delovnih strojev, prahu in azbestnih delcev.

Devet ton azbesta

Okoljevarstveno soglasje sicer precej podrobno nalaga Ikei, kako mora graditi, da bodo zagotovljeni čim manjši vplivi na okolico med gradnjo in med obratovanjem trgovskega centra. Tako določa štiri metre visoko protihrupno ograjo, gradnjo v zunanjih prostorih od ponedeljka do sobote med 6. in 18. uro, zvečer in ponoči pa le nehrupna dela v notranjosti, poleg tega delovni stroji ne bodo smeli stati s prižganim motorjem več kot tri minute. Določena je še vrsta ukrepov, s katerimi naj bi zaščitili bližnje bodoče sosede Ikee, vendar ti očitno z njimi niso zadovoljni. Hudič se namreč skriva v podrobnostih, na te pa je ARSO v soglasju očitno pozabil. Zdenko Matoz nam je povedal, da v soglasju marsikaj ni podrobno navedeno in določeno, na primer, kako bo varovan zrak v fazi podiranja objektov. »Glede na to, da je na območju gradnje kar devet ton azbestnih odpadkov, iz soglasja ni jasno razvidno, kako bomo sosedje zavarovani pred zastrupitvijo s to zelo nevarno in smrtonosno snovjo. Prav tako nikjer ne piše, kako bo izvajan nadzor in kako bo potekalo obveščanje bližnjih sosedov, ko se bodo odstranjevali zelo nevarni odpadki. Zato zahtevam, da se izdela in se mi pošlje načrt rušitvenih del, ki mora obsegati natančne podatke o tem, katera stavba oziroma njen del bo rušena in točen dan in ure rušenja,« je zapisal v pritožbi. Poleg tega ga zanima, kje natančno je predvideno ponikanje vode. Če bo to na strani stanovanjskih hiš, bi to lahko pomenilo, da jim bo Ikea zavlažila kleti ali jih celo poplavila. Zato zahteva, da je ponikanje predvideno na drugo, to je vzhodno stran objekta.

V enem dnevu kar 260 tovornjakov

Poleg tega, da bo v enem dnevu na gradbišče pripeljalo kar 260 tovornjakov in da bo to polno drugih delovnih strojev, se Matoz boji hrupa, zato v svoji pritožbi zahteva najmanj šest metrov visoko protihrupno ograjo, nočno delo naj se omeji do 20. ure, ob nedeljah in praznikih pa naj ga sploh ne bo. »Parkirišče za delovne stroje, tovorna vozila in drugo mora biti urejeno na vzhodni strani objekta, stran od stanovanjske soseske – poleg hrupa so moteči in nevarni hlapi motorjev. Prav tako v okoljevarstvenem soglasju ni jasno opredeljeno, koliko svetlobnega onesnaževanja bomo deležni in za koliko se bo tudi zaradi tega kakovost našega življenja poslabšala. Na strani, kjer živimo prebivalci Cilenškove in Rožičeve, ne sme biti svetlobnih napisov in zunanjih luči, ki bi vplivale na naše bivanje. Od ministrstva pričakujem tudi, da bo jasno predpisalo in omejilo osvetljenost gradbišča tako, da ne bo vplivalo na osvetlitev naših domovanj,« je še zapisal.

Kdaj bodo zabrneli stroji?

Še veliko poglavij je v Matozovi pritožbi, ki opozarjajo, na katere malenkosti so pri izdaji okoljevarstvenega dovoljenja »pozabili«, nanašajo pa se na ravnanje z odpadki in nevarnimi snovmi, številom sanitarij za delavce, varstvom pred vibracijami, cestno ureditvijo in obratovalnim časom trgovine po gradnji. Za konec pa je Matoz ARSO še pozval, naj določi odgovorno osebo za ves čas rušitve objektov in gradnje Ikee in ta oseba naj bo za morebitne pripombe in pritožbe vedno dosegljiva.

Čeprav so pri natančnih napovedih, kdaj bodo v resnici zabrneli gradbeni stroji, vsi kar se da previdni, je doslej veljalo, da naj bi prvi del trgovine Ikea odprli že prihodnje poletje. A to je bilo rečeno ob predpostavki, da bo gradbeno dovoljenje izdano že letos poleti. Toda na vprašanje, koliko časa bo trajal pritožbeni postopek oziroma za koliko časa bo pritožba prestavila gradnjo, nam na ARSO niso mogli odgovoriti. »Koliko časa traja postopek na ministrstvu za okolje in prostor, ki je pristojno za reševanje, ne vemo, prav tako ne, kakšna bo odločitev,« so povedali. Upajmo, da bodo kljub vseslovenskemu pričakovanju Ikee v Ljubljani znali prisluhniti tudi bodočim sosedom.

Deli s prijatelji