V PREMISLEK

Igrice na Titaniku

Objavljeno 07. oktober 2013 12.39 | Posodobljeno 07. oktober 2013 12.39 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Deželno tveganje Slovenije je podobno Kolumbiji, ki jo obvladujejo mafijski karteli.

Matej Lahovnik.

Politični cirkus, ki so ga minuli teden uprizorili v Pozitivni Sloveniji, bi bil smešen, če ne bi vsi državljani drago plačevali te predstave. Predsednica vlade Bratuškova je celo zapustila sejo vlade, da se je lahko šla igrat politične igrice na izvršilni odbor svoje stranke. Medtem so se zahtevani donosi na slovenske desetletne obveznice, ki kažejo potencialne stroške zadolževanja, povzpeli na 6,84 odstotka. Nemčija se lahko po drugi strani zadolži po vsega 1,84-odstotni obrestni meri. Razliko v uspešnosti dela med nemško in slovensko premierko tako najlepše kažejo mednarodni finančni trgi, ki ponujajo Nemcem denar po skoraj štirikrat nižji obrestni meri kot nam.

V tem trenutku se lahko bistveno ceneje kot Slovenija zadolžijo celo Bolgarija in Romunija pa naši sosedi Hrvaška in Madžarska. Po tveganosti smo primerljivi s Kolumbijo, ki jo obvladujejo mafijski karteli. Vladni urad za makroekonomske analize je za naslednje leto napovedal še večji upad gospodarske aktivnosti, kot so prvotno ocenjevali. Država je na robu bankrota in smo tik pred tem, da bomo morali zaprositi za pomoč iz Bruslja. Tamkajšnji uradniki bodo verjetno negativno ocenili proračun, ki ga je pripravila vlada, saj temelji predvsem na zviševanju davkov in premalo na racionalizaciji javne porabe.

Znižanje ratinga Slovenije je zato le vprašanje časa. Povprečen domači investitor se v tem trenutku zaradi višjega deželnega tveganja zadolžuje za pet odstotnih točk dražje kot njegov konkurent v Nemčiji. Zato obstaja resna nevarnost, da bo vse več podjetnikov razmišljalo o selitvi svojih aktivnosti v države, za katere je značilno stabilnejše poslovno okolje, ki omogoča tudi precej lažji in cenejši dostop do finančnih virov. V Pliberku v sosednji Avstriji lahko poleg tega podjetnik brez težav pridobi tudi komunalno urejeno zemljišče po trikrat nižji ceni kot v Sloveniji. Zakaj bi potem investiral doma in tukaj odpiral delovna mesta? Zato je naivno in podcenjujoče, ko nas funkcionarji stranke Pozitivna Slovenija prepričujejo, da so volilni kongres svoje stranke preložili zaradi ohranjanja politične stabilnosti. Kakšne politične stabilnosti neki le, ko pa smo tik pred prihodom prisilne uprave iz Bruslja? V resnici rešujejo le svoje dobro plačane službe. Politične igrice v tej največji vladni stranki med Bratuškovo in Jankovićem pa so podobne premikanju stolov na potapljajočem se Titaniku. Tako so obsedeni s tem, kdo bo kje sedel, da niti ne opazijo, da ladja tone.

Deli s prijatelji