EVROPSKI PARLAMENT

Igralka Violeta Tomič nosilka liste za evropske volitve

Objavljeno 25. april 2014 22.36 | Posodobljeno 25. april 2014 22.36 | Piše: STA, Ma. F.

Kandidatno listo so na DVK vložili danes, h kandidaturi pa so priložili kar 2500 podpisov.

Violeta Tomič.

LJUBLJANA – Združena levica na volitve v Evropski parlament odhaja s programom, ki med drugim predvideva gospodarsko obnovo držav EU in večje sodelovanje med državami. Kandidatno listo so na Državno volilno komisijo (DVK) vložili danes, h kandidaturi pa so priložili kar 2500 podpisov, čeprav je bilo potrebnih 1000.

Luka Mesec iz Iniciative za demokratični socializem, ene od treh strank, ki predstavljajo Združeno levico, je v izjavi ob vložitvi kandidatne liste pojasnil, da njihov program obsega tri točke.

Prva je demokratizacija evropskih institucij. Po besedah Meseca to pomeni, da mora glavno besedo dobiti Evropski parlament, ne pa tehnokratske institucije, kot sta Evropska komisija in Evropska centralna banka (ECB). Besedo morajo na različne oblike neposredne demokracije, denimo e-odločanja, neposredne participacije in možnosti odpoklica poslancev in funkcionarjev, končno dobiti tudi njeni prebivalci.

Tomičeva prva na listi

Pri programu gospodarske obnove Mesec izpostavlja, da je treba evropske institucije, denimo ECB in evropski mehanizem za stabilnost, angažirati za zagotovitev sredstev za obnovo predvsem evropske periferije, kjer da postaja nevzdržno. »Od Slovenije do Španije, Grčije, Baltika in Irske vidimo povsod isto žalostno zgodbo,« je dejal.

»Povsod propadajo podjetja, povsod se nevzdržno zvišuje brezposelnost in vprašanje je, kako dolgo lahko tako družbeno stanje sploh še traja,« je nadaljeval Mesec. Zato se Združeni levici zdi ključno, da EU spremeni svojo politiko in se usmeri v zagotavljanje sredstev tem državam, da se izvlečejo iz krize. Tretjo usmeritev pa je, da evropske države nehajo med seboj tekmovati in začnejo sodelovati.

Nosilci liste so trije, poleg Meseca še Dušan Plut iz stranke TRS in Violeta Tomič iz Demokratične stranke dela. Kot je pojasnil Mesec, so o njihovi razvrstitvi na listo povprašali volivce in ti so odločili, da je prva na listi Tomičeva, drugi Plut, tretji pa Mesec.

Deli s prijatelji