LEGO KOCKE

Igrača, 
ki ljubezen je postala

Objavljeno 16. april 2013 21.10 | Posodobljeno 16. april 2013 21.12 | Piše: Staš Ivanc

Jubilejni festival slovenskih ljubiteljev lego kock.

Navdušujoča maketa ljubljanskega Zmajskega mosta. Foto: Dejan Javornik

V osnovni šoli Koseze v Ljubljani je minuli konec tedna potekal jubilejni, deseti KockeFest, festival, razstava in delavnica, posvečena lego kockam. Priredilo ga je neformalno združenje Kocke klub, ki deluje že pet let in združuje okoli 350 navdušencev, med katerimi so v precejšnjem delu očetje, ki so se s prihodom naraščaja vrnili k svoji prvi ljubezni – lego kockam.

Tudi tokrat so poskrbeli za prave stvaritve. Izraz ni potegnjen iz zraka, saj med ljubitelji največ veljajo prav lastne kreacije, se pravi, zgradbe ali vozila, ki so jih zasnovali sami. Videti je bilo mogoče tudi t. i. MOD-izdelke, modifikacije originalnega seta, pa še nekaj kosov, sestavljenih točno po navodilih. A ti so bili v manjšini.

Od mesta do vesoljske baze

Obiskovalcem je v oči najbolj padlo veliko mesto z letališčem, do katerega je peljala enotirna železnica. Po živahnem mestu, ki ga je pripravljalo več članov Kocke kluba, so se sprehajali pešci, vozili kolesarji in avtomobilisti, manjkal ni niti pajek, ki je naložil nepravilno parkirano vozilo. Na letališču so poskrbeli za kup detajlov, med njimi tudi za tekoči trak za prtljago. Obiskovalci so lahko pognali kakega od motoriziranih sistemčkov: od propelerjev tovornega letala do radarja na kontrolnem stolpu. Dotikanje razstavljenih kock sicer ni dovoljeno.

Nedaleč proč je stal pravi pravcati Zmajski most, kakršen stoji nad Ljubljanico. Za njegovega avtorja Vedrana Šubica to ni prva slovenska lego znamenitost: za prejšnji KockeFest je postavil grad Snežnik, pred poltretjim letom pa je navdušil s postojnskim Predjamskim gradom, ki je trenutno del razstave Vitez, dama in zmaj, dediščina srednjeveških bojevnikov v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova. Vedranova velika želja je zgraditi Blejski grad z jezerom in s pečino vred.

Na ogled so bili še Duplo mestece za najmlajše, Divji zahod z železno cesto, prizori iz Gospodarja prstanov in Hobita, piratska ladja in naselje, vesoljska baza na zelenem planetu, manjše mesto s tramvajem, naselje iz Legove zbirke, namenjene deklicam, kup vozil iz serije Technic, med katerimi je izstopal velikanski rovokopač. V bližini so stala še vesoljska plovila iz Vojne zvezd.

Zabava za vso družino

Kakor je povedal ustanovitelj Kocke kluba Gregor Pungerčič, so poleg tradicionalnega srečelova, na katerem je prav vsaka srečka dobitna, pripravili še tekmovanji za otroke v gradnji izključno s kockami, ki imajo dvakrat po štiri čepke, in tekmo, pravzaprav dirko z Legovim crawlerjem, terencem, ki po videzu še najbolj spominja na ameriške monster trucke. Kockeklubovci s svojimi zunajserijskimi terenskimi vozili redno prirejajo tudi dirke off-road, a to je že druga zgodba.

Vstop na največji neuradni lego dogodek pri nas, ki ga vsako leto obišče več tisoč ljudi, je brezplačen. Če ste zamudili včerajšnji prvi dan, pohitite: v nedeljo bodo vrata OŠ Koseze odprta med 10. in 15. uro.

Deli s prijatelji