VROČE

»Ignoranca oblasti bo sprožila močan val državljanske nepokorščine«

Objavljeno 16. oktober 2013 16.52 | Posodobljeno 16. oktober 2013 16.52 | Piše: T. L.

Tako vlado pred sprejemanjem zakona o davku na nepremičnine svarijo v Civilni družbi za pravično Slovenijo, ki povezuje 44 gibanj in združenj.

LJUBLJANA – Davek na nepremičnine, o katerem bo vlada na jutrišnji seji odločala, kljub temu da (še) nima podpore ministra Karla Erjavca, je na noge poleg predstavnikov kmetov, verskih skupnosti in upokojencev spravil še del civilne družbe. Koalicija je sicer v ponedeljek znova usklajevala predlog zakona, ki pa odgovora na vprašanje, ali in katere skupine bi – poleg upokojencev z najnižjimi pokojninami in prejemniki socialne pomoči – bile izjema, ni dala. Alenko Bratušek pa čaka še kar nekaj dela: danes se bo srečala tako s predstavniki upokojencev kot tudi predstavniki verskih skupnosti, oboji pa opozarjajo na hude posledice, ki bi jih uvedba davka povzročila.

Socialno šibkim preti nova nacionalizacija

S predlogom zakona davka o nepremičninah pa niso zadovoljni niti v delu civilne družbe: danes je tako svoje mnenje o vsem skupaj povedala še Civilna družba za pravično Slovenijo, ki povezuje 44 gibanj in združenj. Najprej so opozorili vlado, naj z dodatnimi davki ne izčrpava najšibkejših in naj na njihovem hrbtu ne rešuje državne blagajne, izpraznjene zaradi oškodovanj v bankah in gospodarstvu.

»Sedanji predlogi so nepravični in nedomišljeni ter bodo v primeru uveljavitve povzročili nepopravljivo škodo in krivice na račun varčnih posameznikov, družin, kmetov, upokojencev in socialno šibkejših. Predlog davka predstavlja nevarnost nove nacionalizacije nepremičnin tistih, ki plačevanja nekajkrat višjih davčnih obremenitev ne bodo zmogli. Ob tem pa krivci za nastale razmere ohranjajo svoje privilegije in neupravičeno pridobljen kapital.«

Opozorili so na vsebinsko spornost davka na nepremičnine. Kot pojasnjujejo, gre za že četrto obdavčitev dohodkov zavezancev, »ki so zasluženi denar porabili za nakup ali gradnjo nepremičnine (davek na plačo, dohodnina, davek na dodano vrednost in po sedanjem predlogu še davek na nepremičnino)«. S tem, tako civilna družba, vlada konkretno kaznuje varčno in gospodarno obnašanje vseh, ki so svoje privarčevane prihranke porabili za nekaj trajnejšega.

Izenačili luksuz in osnovno potrebo

Vladnemu predlogu zakona očitajo, da v premajhni meri ali sploh ne upošteva dejanskih potreb lastnikov nepremičnin, s čimer izenačuje tiste, ki jim je nepremičnina osnovna potreba, in tiste, ki jim je to luksuz. »Družine z več otroki bodo bolj obremenjene zaradi večjih stanovanj, ki pa ne predstavljajo višjega standarda, pač pa osnovno življenjsko potrebo,« opozarjajo. Tudi kmetje in podjetniki bodo plačevali davek na osnovno sredstvo, saj rabijo nepremičnine za opravljanje svoje dejavnosti, višina pa bo povsem neodvisna od gospodarskega potenciala teh nepremičnin.

Prav tako se iniciativi zdi sporna davčna osnova na podlagi ocenjene tržne vrednosti iz registra nepremičnin (predvsem nepremičnine, s katerimi ni pravnega prometa). 

Ukinjeno usklajevanje, vlada se je spravila nad najšibkejše

Nadalje v civilni družbi opozarjajo na stopnjevanje vladnega pritiska na davkoplačevalce in prebivalce Slovenije tudi z ukinjanjem usklajevanja davčne lestvice in davčnih olajšav z inflacijo ter višanjem cene vinjet. »Ukinjanje usklajevanja z inflacijo vodi v višjo dohodnino, ki pa se še posebej nesorazmerno poveča pri šibkejših skupinah, to je tistih, ki skrbijo za otroke in invalide. Simulacije kažejo, da se dohodnina paru brez otrok lahko dvigne za odstotek, z dvema otrokoma za tri odstotke in s tremi otroki kar za 10 odstotkov. Podobno tudi občutno višja cena vinjet za vozila z višino prek 1,3 metra nad prednjo osjo najbolj prizadene prav družine z otroki in invalidi. Vse to zgolj potrjuje, da vlada predlaga ukrepe, ki bodo še posebej prizadeli že tako šibke skupine prebivalstva.«

Ignoranca lahko sproži državljansko nepokorščino

Civilna družba za pravično Slovenijo zato od vlade zahteva, da odstopi od namere po hitrem postopku sprejemanja zakona o davku na nepremičnine v državnem zboru ter na ta način omogoči soočenje argumentov z vsemi deležniki, »saj v nasprotnem primeru tvega, da bo ignoranca oblasti sprožila močan val državljanske nepokorščine«.

Deli s prijatelji