DRAMA

Idrijske ribe plavajo v Pulju

Objavljeno 20. oktober 2016 23.44 | Posodobljeno 20. oktober 2016 23.44 | Piše: Tina Horvat

Drama našega najlepšega akvarija se nadaljuje – iz idrijskih Nebes šel v Pulj.

IDRIJA – Samo nekaj let se je Idrija ponašala z najlepšim slovenskim javnim akvarijem – že dolga desetletja pa seveda s čipkami, žlikrofi in bogato rudarsko tradicijo –, potem pa se je, brez posebnega medijskega pompa, preselil na Hrvaško. Že slabe tri tedne namreč idrijske ribe in druge živali iz te izjemne zbirke plavajo v puljskem Aquariumu. Zgodba idrijskega podvodnega bogastva je že od svojega nastanka zelo dramatična, polna preobratov in ves čas na robu bridkega konca, vendar pa je preselitev na Hrvaško mnoge Idrijce zelo presenetila in užalostila.

Življenjsko delo rudarja Valterja

Akvarij je življenjsko delo idrijskega rudarja Valterja Majnika, ki je že od mladih let navdušen akvarist. Začel je leta 1974 z eno posodo in eno zlato ribico, še posebej pa se je razvoju akvarija posvetil po upokojitvi. Njegovo stanovanje je postalo premajhno za največjo in najbolj pestro množico rib in podvodnih organizmov, vzdrževanje takšnega akvarija pa je tudi sila drag špas in je kmalu začelo presegati zmožnosti upokojenega rudarja. Znašel se je v dolgovih in z blokiranim računom, saj je ves svoj denar, pa tudi energijo, čas in znanje, vlagal v razvoj akvarija. Kdo ve, kaj bi se zgodilo s stotinami živih bitij, za katere je tako lepo skrbel, če ne bi pristopila občina in kupila prostora v nekdanji znameniti gostilni Nebesa. Takrat je Majnikov akvarij postal javni. Občina mu je nato pomagala, najprej z zmanjšano najemnino in njenim odlogom, nato pa je leta 2011 zaradi zelo slabega finančnega stanja, v katerem se je idrijski entuziast znašel, od njega akvarij odkupila. Od takrat je idrijska občina plačevala stroške za vzdrževanje, plače, obratovanje in investicije akvarija, Majnik pa je še naprej strokovno skrbel za podvodni živelj in tehniko. Videti je bilo, da je najhuje mimo in da idrijske ribe zaradi takšnega zasebno-javnega partnerstva niso več v nevarnosti.

Ni postal četrta znamenitost

Občina je kot novi lastnik seveda pričakovala, da bo kar 35 večstolitrskih akvarijev, šest terarijev, aviarij in paludarij s stotinami rib, dvoživkami, kuščarji, želvami in kačami zaživelo in postalo po Antonijevem rovu, čipkah in žlikrofih četrta idrijska znamenitost, a se to žal ni zgodilo. Vrhunsko urejen in najlepši slovenski akvarij v rudarskem mestu nekako ni zaživel, 1500-litrski morski akvarij, pa tudi 500-litrski biotop Južna Amerika in okoli 400-litrski biotopi Avstralija, Nova Gvineja, reka Kongo in jezero Malawi so bolj kot ne samevali in lastniku povzročali velike stroške. Kot nam je razložila Karmen Makuc iz idrijske občinske uprave, so se zaradi slabih rezultatov marca 2015 odločili, da upravnik, to je bil Center za idrijsko dediščino (CID), izpelje postopek za novega oskrbnika, če to ne uspe, pa se akvarij proda.

Po dveh neuspelih razpisih za upravnika je občina maja 2015 objavila javni razpis za prodajo opreme in živali in že čez slab mesec podpisala kupoprodajno pogodbo z družbo REIT, d. o. o., to je podjetje, ki ima v lasti tudi ljubljanski Kolosej, menda v simbolni vrednosti 8000 evrov.

Namesto v Kolosej v Pulj

Kazalo je, kot da bodo idrijske ribe zaplavale proti Ljubljani in da bo javni interes zadovoljen, saj je lokacija v prestolnici napovedovala tudi množičen obisk znamenitosti. Vendar pa se tudi to ni zgodilo, saj družba REIT akvarija sploh ni prevzela in ni skrbela zanj, menda zaradi lastnih težav. Njegova usoda je bila spet temna in neznana. Kot nam je razložila Karmen Makuc, v Idriji niso imeli več možnosti, da bi ga ohranjali, zato so se najprej dogovarjali z mariborskim akvarijem, nato pa so najboljšo rešitev in največ posluha našli malo čez slovensko mejo, v Pulju. V tamkajšnjem Aquariumu so bili slovenskih rib očitno zelo veseli, saj so jih bili pripravljeni dobrohotno prevzeti in oskrbovati popolnoma brezplačno. To se je zgodilo 16. septembra, ko so jih na lastne stroške strokovno pripeljali na Hrvaško. Kot smo neuradno izvedeli, so idrijske ribe dobro prestale selitev in se v Pulju, kjer imajo enega najlepših akvarijev v Evropi, dobro počutijo.

Bodo imeli referendum za ribe?

A to nikakor ni žalostni konec bivanja idrijskih rib na ozemlju Slovenije, zagotavlja domačin Gašper Ferjan, ki ravno ustanavlja društvo Združenje Rožica za razvoj turizma, in odločno nadaljuje boj za povrnitev idrijskega akvarija Idrijcem. Poleg tega, da si že dobro leto z vsemi pravnimi sredstvi prizadeva postati upravljavec javnega akvarija in pri tem izpodbija kupo-prodajno pogodbo med občino in podjetjem REIT, saj je to kot lastnik opustilo skrb za ribe, je po preselitvi akvarija v Pulj že zbral 1347 podpisov za občinski referendum za vrnitev in obstanek akvarija v Idriji. Ferjan je prepričan, da v Idriji niso naredili vsega, kar bi lahko rešilo akvarij pred izselitvijo, predvsem pa ne razume, zakaj na razpisu za upravnika niso zbrali njega, saj bi to preprečilo izgon rib tako v Ljubljano kot na Hrvaško. Na CID so nam pojasnili, da ni izpolnjeval pogojev, Ferjan pa nam je obrazložil, da je šlo pri tem za izpit za ravnanje z živalmi, kakršnega ni imel ne prejšnji ne zdajšnji in tudi verjetno ne prihodnji oskrbnik, vendar ga je vseeno naknadno opravil. »Zdi se mi, da je naša občinska oblast prehitro obupala nad slabim donosom akvarija in da se ga je zdaj po hitrem postopku znebila, da nima več opravka z njim. Mi pa bi samo radi, da Idrija ne bi slovela le po čipkah, rudniku in žlikrofih, ampak bi imeli še dodatno znamenitost, ki bi zagotovo pomenila večjo pestrost ponudbe in bi dolgoročno k nam privabila več obiskovalcev. Naj poudarim, da akvariji nikjer na svetu niso dobičkonosni in da javne akvarije povsod subvencionira država. Sicer pa, naj o usodi našega idrijskega znamenitega akvarija na referendumu odloča ljudstvo,« z nemalo grenkobe v glasu pripoveduje Gašper Ferjan. 

Deli s prijatelji