OČISTIMO GORE 
IN PLANINE

Ideja za izlet: na zasavski Triglav

Objavljeno 24. avgust 2013 19.20 | Posodobljeno 24. avgust 2013 19.21 | Piše: Bl. Ko.

Zadnjo avgustovsko nedeljo imajo zasavski pohodniki in planinci že tradicionalno označeno na svojih koledarjih.

Tokratni cilj bo cerkev sv. Neže na Kumu. Foto: S. N.

O kumski nedelji, ki poteka vsako zadnjo nedeljo v avgustu – letos bo to petindvajsetega –, in romanju na Kum je pisal že Valvasor v svoji Slavi vojvodini Kranjske pa tudi pozneje so o tej romarski poti pisali različni viri. Dandanes na Kum ne prihajajo več le romarji, ampak tudi preostali planinci, rekreativci in ljubitelji Kuma, saj je kumska nedelja prav prijetno družabno srečanje, ki ga, poleg tamkajšnje župnije, v sodelovanju z lokalnimi društvi organizira Turistično-rekreacijsko društvo Krajinski park Kum Dobovec.

V duhu sv. Neže

Na vrhu Kuma, s 1220 metri najvišjega vrha Zasavskega hribovja, stoji tudi božjepotna cerkev sv. Neže, cilj romarske poti, ki nosi ime po tej prikupno upodobljeni rimski mučenki. Še vedno pa se je ohranila legenda o neki drugi Neži, preprostem dekletu iz Kostanjevice na Krki, ki je v času poplav, katastrofe za dolenjske kmete, dan za dnem hodila molit na skalo sredi reke, da bi jih bog tega gorja obvaroval. In tako je nekoč zaslišala glas s Kuma: »Pridi, pridi …« Neža je sledila glasu in se podala iz doline Sopote na mogočni Kum molit. Po njej so imenovali pot, Nežino pot, po kateri se romarji običajno odpravijo na ta dan.

Poskrbljeno tudi za brbončice

V bližini cerkve sv. Neže, na njeni južni strani, stoji planinski dom, ki ga upravlja Planinsko društvo Kum Trbovlje.

Kot lahko preberemo, je bilo v mežnariji na Kumu mogoče prenočiti že daljnega leta 1903, leta 1928 pa je tedanja Posavska podružnica Slovenskega planinskega društva (predhodnika Planinske zveze Slovenije) v mežnariji opremila sobo za izletnike in planince. Pozneje je planinsko društvo dobilo v last mežnarijo in njeno depandanso, kjer so uredili kočo. Zapišimo še, da je na vzhodnem vrhu Kuma stolp RTV s poslovnimi prostori.

V zadnjih letih je kumska nedelja tudi priložnost za spominjanje na Janeza Medveška, po domače Tončkovega Janeza (1947––2008). Bil je vaški posebnež z južnega pobočja Kuma, z Jelovega. Možakar je imel izjemen čut za poštenost in moralo. Bil je tudi kumski zvonar, Kum, okolica in tukajšnji ljudje so mu bili zelo pri srcu. Njegovi prijatelji iz Športnega društva Jelovo prav na kumsko nedeljo pripravijo pohod v njegov spomin.

Varujmo naravo

Ko bomo v gorah, ne pozabimo odnesti svojih smeti nazaj v dolino, s čimer ohranjamo našo naravo čisto in lepo. V pomoč pri ohranjanju čistih gora nam bodo tudi brezplačne biorazgradljive vrečke za smeti, ki so na voljo v kočah in so del akcije Očistimo gore in planine, ki poteka v sodelovanju Planinske zveze Slovenije in Zavarovalnice Triglav že četrto leto.

Deli s prijatelji