ZNANA IMENA

Hypo s svojo slabo banko in kdo vse je pristal v njej

Objavljeno 03. avgust 2014 21.19 | Posodobljeno 03. avgust 2014 21.19 | Piše: A. L.

Skupna vrednost slabih posojil in naložb naj bi znašala okoli pol milijarde evrov.

Tudi Mihael Karner naj bi si denar za projekt izposodil pri Hypo banki.

LJUBLJANA – Slovenska banka Hypo Alpe-Adria-Bank ima svojo interno slabo banko. Po poročanju Dnevnika obsega 500 milijonov evrov slabih naložb in posojil, ki so jih odobrili v Sloveniji. V njej naj bi bili tudi nepremičninski mogotec Jože AnderličJure in Damijan JankovićBahtijar Bajrović (Sportina), Mihael Karner in drugi. 

Na Hypovo slabo banko naj bi se prenesli nekateri nepremičninski posli z Vegradom, ki ga je vodila zdaj že obsojena Hilda Tovšak. Tudi podjetje Tridana, ki je zgradilo znamenito rjavo stavbo Situlo ob centralni ljubljanski železniški postaji, je prešlo pod okrilje Hypa. Na slabo banko so se prenesle terjatve do Istrabenza (21 milijonov evrov znaša skupna vrednost posojilnih pogodb, koliko je neodplačano, pa ni znano) in njegove turistične divizije (42,5 milijona evrov), Save Turizma, Merkurja (nekaj več kot 33 milijonov evrov), Pivovarne Union, Marmorja Hotavlje, Nafte Petrochema, Imosa, Preventa Globala, GPG Inženiringa itd.

Od znanih do neznanih

Med fizičnimi osebami, ki so v Hypu brez težav prejemale posojila po poročanju Dnevnika izstopa Martin Režek, stric Vesne Južna, solastnice Skupine Perspektiva. Je lastnik gradbenega podjetja Remex International, ki ima za okoli 13 milijonov evrov obveznosti do Banke Celje, pri Hypu pa ima za 3,2 milijona evrov posojil, ki jih je zavaroval s hišo nad Portorožem in zemljišči v Beli krajini. Ima pa tudi neimenovane poroke. Dobra dva milijona švicarskih funtov posojila je dobil tudi lastnik pekarskega podjetja Rogljiček Marsel Šalamon. Marjan Mikuž, ki se ga najbrž spomnite v zvezi s prodajo zemljišč pri Luki Koper in Srečkom Prijateljem, si je pri Hypu izposodil dva milijona evrov.

Med podjetji se najde tudi Sar Inženiring, katerega lastnik je družba Electa Damijana Jankovića. Na nepremičnine, ki so bile takrat v njegovi lasti, je Hypo vpisal tri milijone evrov vredno hipoteko. Sicer pa je Skupina Hypo Jankovićevim s 5,6 milijona financirala še nakup zemljišča na Ljubljanskem barju.

Na slabo banko so šla tudi posojila podjetij JPM (v preiskavi v povezavi z nekdanjim prvim možem CPL Alojzijem Kramljakom), Nikom, Urbano KC, Finea idr.

S 3,5 milijona evrov je Hypo podprl (neuspešno) tudi nepremičninski projekt Urbana oaza na Viču. Vam zveni znano? Gre za projekt Mihaela Karnerja oziroma podjetja Velinvestment.

Deli s prijatelji