NAJEM

Hypo Leasing snubi Janševo vlado, da prevzame Pogačarjav NPU

Objavljeno 10. maj 2012 15.49 | Posodobljeno 10. maj 2012 15.51 | Piše: T. L.

Radi bi oddajali zanesljivemu plačniku.

Bo vlada za potrebe NPU (znova) najela prostore na Dimičevi?

LJUBLJANA – Razvpito stavbo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na Dimičevi, ki jo je Igor Jurij Pogačar oddajal v najem ministrstvu za notranje zadeve pod vodstvom Katarine Kresal, bi Hypo Leasing znova rad oddal v najem državi, pišeta Dnevnik in Požar.

Mesečna najemnina več kot 123.000 evrov

Vlada je namreč marca MNZ naložila, da nemudoma prekine pogodbo s podjetjem Ram Invest Igorja Pogačarja. Kot pa je razvidno iz dokumenta, ki ga objavlja Požar, je Hypo Leasing vladi Janeza Janše 19. aprila poslal ponudbo za najem razvpite stavbe, pri čemer je zahtevani mesečni obrok bistveni nižji od aktualne mesečne najemnine, objekt pa bi po poplačilu vseh obveznosti (zadnjega lizinškega obroka) prešel v državno last. Država bi tako Hypo Leasingu plačala 240 obrokov v mesečnem znesku 123.657,27 evra (z vsemi vključenimi davščinami).

Če bi se Janševa vlada odločila za (ponovni) najem stavbe na Dimičevi, bi se znašlo v zagati državno podjetje DSU, saj bi morali najti nove najemnike za del svojega objekta na Litostrojski cesti, kamor naj bi se sicer preselil celoten MNZ. 

Bi Pogačar prepustil stavbo?

V vse skupaj pa je vključen še Pogačarjev Ram Invest: ta Hypo Leasingu zdaj plačuje dobrih 125.000 evrov na mesec, pri čemer naj bi po plačilu zadnjega obroka postal lastnik stavbe. »Če bo predlog Hypa sprejemljiv za MNZ, bo sklenitev pogodbe v veliki meri odvisna od Pogačarja. Da bi Hypo Leasing in MNZ lahko sploh sklenila pogodbo, bo namreč moral Pogačar odstopiti od lizinške pogodbe s Hypom. Po ocenah poznavalca naših virov naj bi bil dogovor verjetno sklenjen. Ram Investu je namreč MNZ pred približno dvema tednoma odpovedal najemno pogodbo (odpovedni rok znaša pol leta). Ker mora Ram Invest na trgu poiskati nove najemnike, da bi lahko redno servisiral obveznosti do Hypa, ki na letni ravni znašajo 1,5 milijona evrov, bi nov dogovor v zaostrenih gospodarskih razmerah tudi zanj pomenil manj tvegano rešitev. In to kljub temu, da naj bi Ram Invest v stavbo vložil okoli dva milijona evrov lastnih sredstev,« pišejo v Dnevniku.

Pogodbe z DSU še niso podpisane

Medtem ko so na MNZ zanikali, da naj bi se s Hypom dogovarjali o najemu poslovne stavbe na Dimičevi, so informacije v Hypu posredno potrdili, Požar pa je objavil dokument o ponudbi Hypa Janševi vladi. Kot piše Dnevnik, v DSU niso seznanjeni z možnostjo, da se MNZ v objekt na Litostrojski ne bi vselil. Niso pa znali odgovoriti na vprašanje, kdaj naj bi prišlo do vselitve, »saj pogodbe še niso podpisane«.

 

 

Deli s prijatelji