IZBRUH PO IZBRUHU

»Hvaležna sem za ošpice, ker prinašajo pozitivne stvari«

Objavljeno 28. november 2014 15.44 | Posodobljeno 28. november 2014 13.59 | Piše: A. K.

Novica o izbruhu je završala v javnosti, še posebej med mamicami.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V četrtek je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sporočil, da je v Sloveniji prišlo do izbruha ošpic. Začelo se je v Šempetru pri Gorici, kjer naj bi se oboleli okužili na mednarodni razstavi psov.

Potrjenih je pet primerov, obravnavajo pa še enajst sumov na bolezen. Da se izbruhi nadaljujejo, dokazuje tudi dejstvo, da imajo enega obolelega tudi v UKC Maribor, in sicer gre za državljana Bosne in Hercegovine, ki naj ne bi bil na pasji razstavi.

Novica o izbruhu je završala v javnosti, še posebej med mamicami, med katerimi se tako in tako ves čas krešejo mnenja o tem, ali je otroka pametno cepiti ali ne. Ena izmed njih je v skupini Mamice na facebooku osupnila s svojo objavo.

»Upam, da zaidejo v naše konce«

»Hvaležna sem zanje, ker prinašajo same pozitivne stvari. Prinašajo še en dokaz, da niti izjemno visoka precepljenost ni dovolj za izkoreninjenje bolezni. Če bi bili oboleli necepljeni, bi to pisalo z velikimi črkami. Glede na to, da NIJZ o cepilnem statusu obolelih ne želi govoriti, je edino logično predvidevati, da so večinsko cepljeni, če ne kar vsi. Torej je naslednja pozitivna stvar to, da bo, ko bo NIJZ po dolgih mesecih končno izpljunil podatke o cepilnem statusu obolelih, vsem jasno, da cepiva niso niti v teoriji učinkovita. Hvaležna sem pa predvsem za to, ker bo v izbruhu nekaj ljudi dobilo možnost pridobiti naravno imunost, kar je zavidanja vredno,« je zapisala. Dodala je še, da upa, da bodo »te grozne ošpice zašle še v njihove konce«.

Mamice osuple

Na njeno objavo je letelo več kritik, ena izmed mamic pa ji je sporočila, da je prestopila mejo dobrega okusa. »To je samo malo bolj v celofan zavita želja, da bi imelo čim več ljudi, cepljenih in necepljenih, možnost, da se okužijo. In želeti človeku, da zboli, se mi ne zdi ravno etično,« ji je sporočila.

Deli s prijatelji