POSLEDICE NEURJA

Hudournik odrezal invalida od sveta

Objavljeno 27. september 2016 16.15 | Posodobljeno 27. september 2016 16.15 | Piše: Aleksander Brudar

V dolino je zgrmelo na tisoče kubikov skal in hlodovine, ki je ostala od žledoloma.

Jani Vodičar, ki se je hudo poškodoval v prometni nesreči, je od ceste popolnoma odvisen. Foto Dejan Javornik

HRASTNIK – Močno deževje s točo in skoraj orkanskim vetrom je v ponedeljek popoldne prizadelo velik del države. Iz Štajerske, Koroške in Zasavja so poročali o poplavljenih lokalnih cestah in zalitih kleteh, da o uničevalni toči ne govorimo. Hudo uro so doživeli tudi prebivalci v občini Hrastnik. V Suhadolu je na cesti Hrastnik– Zidani Most med dvema zemeljskima plazovoma obtičalo 27 osebnih vozil, pas nevihtnih oblakov pa je šel mimo kraja Turje.

»V petnajstih minutah je bila vsa dolina poplavljena,« se spominja Ana Vodišek, ki z družino živi v hiši nad vasjo Turje in le nekaj metrov stran od gromozanskega hudournika, o katerem do ponedeljka ni bilo ne duha ne sluha. Nazadnje je namreč po njem tekla voda v začetku 60. let prejšnjega stoletja, nato je bila le suha globel, po kateri so vlekli hlodovino. Prav zaradi prebujenega hudournika je v dolino in na spodnji travnik ob vodnem zbiralniku in črpališču Jepihovec zgrmelo več tisoč kubikov skal. »Grozno je bilo videti,« nam ob vznožju hriba, kjer so z bagri odstranjevali nanose z edine ceste, ki vodi do Vodičarjevih, pove domačin Luka. Pokaže nam videoposnetek ponedeljkovega divjanja narave, ki se je razbesnela nekaj pred pol sedmo uro zvečer.

»Pravi tornado je bil,« poskuša dogajanje opisati Vodičarjeva, prepričana, da bi se ga dalo preprečiti, če bi občina poskrbela za poglobitev potoka in hkrati razširila ter utrdila cesto. »Od nje so vsi krajani odvisni,« še poudari. Meni, da bi bilo vse drugače, če bi iz gozdov pospravili drevesa, poškodovana v žledolomu. Deroča voda je poleg skal prinesla še hlodovino. Vodičarjeva zameri občinarjem, da ceste več let niso vzdrževali. »Pravijo, da imajo poglobitev potoka v planu šele čez pet let. Cesto vzdržujemo sami od tukaj do glavne ceste,« je še razočarana.

Od ceste je odvisen njen 31-letni sin Janez. »Lahko dobi epileptični napad in mora pod nujno v bolnišnico. En dan je lahko čisto v redu, drugi dan pa ne,« njegovo zdravstveno stanje na kratko opiše Vodičarjeva. Janez ali Jani, kot ga kličejo, se je leta 2009 hudo poškodoval v prometni nesreči v Velikem Širju, in sicer kot sopotnik na motorju. V trčenju je umrl 33-letni voznik, ki je v desnem ovinku v Velikem Širju prehiteval pred seboj vozeča osebna vozila in trčil v avto, ki mu je pripeljal nasproti.

»Slabe tri mesece sem bil v komi. Rekli so mi, da sem bil v 94 odstotkih mrtev. Še zdravnik je rekel, da bom rastlina,« nam, ko ga ustavimo na cesti, po kateri se je peljal s traktorčkom kosilnico, pove Jani, ki ne ve, kako se mu je uspelo tako spraviti k sebi. Levo roko ima precej poškodovano in jo po zaslugi operacije lahko premika, zaradi poškodb je sploh slabo gibljiv. Pred nesrečo je bil običajen fant, ki se je veliko ukvarjal s športom, pove Janez, po poklicu strojnik. Poudari, da je od ceste, ki so jo včeraj po našem odhodu že skoraj uredili za zasilno vožnjo z avtomobilom, povsem odvisen.

Voda drla mimo hiše

Zemeljski plaz je precej preglavic povzročil tudi krajanom na drugi strani hriba. V kraj zaradi z avtom iz hrastniške smeri nismo mogli priti. Kot prva nas je ustavila domačinka Štefka, ki je bila precej jezna zaradi odnosa občine do njihovih težav. »Katastrofa! Še nikogar iz hrastniške občine ni bilo tukaj,« se jezi in dodaja, da niso, čeprav je bila ura že okoli enajst dopoldne, niti toliko počistili ceste, da bi jo lahko za silo uporabljali. Pokaže nam obcestne jarke, ki jih, kot nadaljuje, le zasujejo s kamenjem, ki pa ga ob večjem deževju raznese po bližnjih travnikih. »Tisti, ki živijo samo od kmetovanja, zelo trpijo,« razloži in doda, da ure med pol šesto in pol sedmo popoldne še dolgo ne bo pozabila. »Prvič je bilo tako hudo. Bil je tak naliv...« še pove in se poslovi.

Ustavili smo se še na domačiji Košič, kjer se že vrsto let preživljajo s kmetijstvom. Pozdravila sta nas Helena Košič in njen sin Tomaž, ki sta nam pokazala, kako je voda drla mimo njihove stanovanjske hiše in kako je ponedeljkovo neurje poškodovalo hlev. »Bilo je kot sodni dan. Voda je drla in premaknila bale,« ponazori Tomaž. Helena doda: »Toliko je je priteklo po hribu navzdol, da sem mislila, da se je že odtrgal rezervoar, ki je na vrhu hriba.« Na kmetiji opozarjajo na kamenje, ki ga voda iz obcestnih jarkov zmeče na travnike. Med košenjem trave velikokrat naletijo nanje in poškodujejo drage kosilnice. Koliko škode jim je povzročilo tokratno neurje, pa na kmetiji še niso izračunali. Zagotovo ne bo majhna, saj se bodo morali zaradi uničevalne toče posloviti od dobršnega dela pridelka.

Deli s prijatelji