PREDSTAVNIŠTVO V TUJINI

Hudi očitki v Slovenski vojski, polkovnik prijavljen zaradi šikaniranja

Objavljeno 30. marec 2016 21.27 | Posodobljeno 30. marec 2016 21.27 | Piše: Mo. S.

Ob tem naj bi nekateri pripadniki SV v tujini prejemali dodatke za družinske člane, ki pa dejansko živijo z njimi.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – »Načelnik generalštaba generalmajor Osterman je očitno za nagrado podaljšal mandat nacionalnemu vojaškemu predstavniku (NVP) v SHAPE v Belgiji, polkovniku Petru Zakrajšku, kljub najmanj dvema prijavama zoper njega zaradi šikaniranja,« piše v pismu, ki smo ga prejeli. Avtor pisma v nadaljevanju trdi, da Zakrajšek šikaniranja ni opustil, zato naj bi pripadnika podala odpoved delovnega razmerja in se obrnila na sodišče.

Ugotovitev: Ni ravnal neprimerno

Za dodatna pojasnila smo se obrnili na Slovensko vojsko (SV), kjer so nam pojasnili, da so s podaljšanjem mandata Zakrajšku v vojski zagotovili kontinuiteto delovanja predstavništva. Kot pravi tiskovni predstavnik SV Simon Korez, so obravnavali prijavo enega primera domnevnega šikaniranja in ne dveh. »Ustanovljena komisija je preučila vsa v prijavi navedena dejstva. Prijava šikaniranja je sicer bila podana po tem, ko je bil za pripadnika podan predlog za prekinitev delovnega razmerja zaradi večdnevnega neupravičenega izostanka z dela. Komisija je ugotovila, da pri delodajalcu oziroma nadrejenemu polkovniku Petru Zakrajšku ni bilo izkazano neprimerno ravnanje do prijavitelja, zato mu v tej zvezi tudi ni mogoče očitati, da prijavitelju v spornem obdobju ni bilo zagotovljeno varno delovno okolje,« je pojasnil in dodal, da je šlo za le eno prijavo in ne več.

Na očitke, da naj bi Zakrajšek in njegova žena na facebooku objavljala žaljive objave, Korez odgovarja, da polkovnik nima profila na facebooku. »Spremljanja profila njegove soproge ne izvajamo, vendar po zagotovilu polkovnika Zakrajška objave na njenem profilu niso žaljive do nikogar.« Zoper Zakrajška ne poteka noben postopek, so nam zagotovili, o sodnih postopkih pa nimajo podatkov, saj gre za individualne tožbe, ki jih sprožijo posamezniki.

Prejema dodatke, za verodostojnost podatkov pa je odgovoren sam

Ob tem naj bi nekateri pripadniki SV v tujini prejemali dodatke za družinske člane, ki pa dejansko živijo z njimi. Javni uslužbenec, ki živi v tujini, mora sporočiti vsako spremembo, ki vpliva na prejemanje nadomestil. Za verodostojnost navedenih podatkov je odgovoren vsak posameznik. »V konkretnem primeru polkovnik Zakrajšek dobi nadomestilo za partnerico v višini 653,40 evra in 196,02 evra za enega otroka. Uredba ne predvideva povračil oziroma nadomestil za življenjske stroške,« še pravijo pri SV.

Deli s prijatelji