ŠEMPETRSKA URGENCA

Huda napaka: namesto kisika dobivali anestetik, pacient umrl

Objavljeno 16. marec 2016 14.05 | Posodobljeno 16. marec 2016 15.09 | Piše: Mo. S.

Sumijo na napako na napeljavi plinov.

ŠEMPETER – V novem urgentnem centru v šempetrski bolnišnici, ki so ga odprli pred kratkim, je prišlo do hude napake. Da so hudo poškodovani pacienti namesto kisika dobivali anestetik, je zdaj tudi uradno. Temu naj bi botrovala tehnična napaka na napeljavi.

Pacient je umrl

Na tiskovni konferenci so povedali, da so po neuspelem oživljanju poškodovanega pacienta ugotovili, da iz ene od cevi namesto kisika doteka smejalni plin. Sumijo na napako na napeljavi plinov. Obdukcija pokojnika še ni končana, so pa svojce že obvestili, da obstaja sum napake.

Zgodilo se je 10. marca, ko so nudili nujno pomoč poškodovanemu na delovnem mestu. Zaradi suma, da reanimacija ne poteka, kot bi morala, je skupina posumila, da je prišlo do tehnične napake. Sprožili so preiskavo in ugotovili, da to drži. Analiza dogodka je bila končana v torek popoldne in pokazala, da je iz cevi, kjer bi moral dotekati kisik, prihajal didušikov oksid N2O (smejalni plin).

Policijsko preiskavo so že sprožili. O vsem so obvestili tudi vodstvo bolnišnice, reanimacijski prostor zaprli, o dogajanju je obveščeno tudi že ministrstvo za zdravje. Vsa dokumentacija je v rokah preiskovalnih organov, je še dodala direktorica bolnišnice Nataša Fikfak

Opravili več razgovorov, zasegli dokumentacijo

»Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica v tem trenutku resno preverjajo vse informacije in zbirajo obvestila, iz katerih izhaja sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja po določilu 118. člena KZ (sum povzročitve smrti iz malomarnosti); prav tako novogoriški kriminalisti med drugim preverjajo tudi ravnanje odgovornih oseb. Policija je bila v zvezi s sumom kaznivega dejanja obveščena včeraj, 15. marca 2016, v popoldanskih urah,« so v zvezi s tem primerom sporočili novogoriški policisti.

Obvestili so tudi preiskovalnega sodnika in pristojno državno tožilstvo, ki je v nadaljevanju začelo usmerjati predkazenski postopek. V okviru tega so kriminalisti z več osebami že opravili razgovore in zasegli potrebno dokumentacijo. »Preiskava v tem trenutku še vedno intenzivno poteka, zato vam podrobnosti zaradi operativnih razlogov in tajnosti predkazenskega postopka ne moremo pojasnjevati,« je še sporočil Dean Božnik iz novogoriške policijske uprave.

Deli s prijatelji