POGAJANJA

HSE še prepričuje Francoze, naj počakajo evre

Objavljeno 29. maj 2012 20.19 | Posodobljeno 29. maj 2012 20.19 | Piše: D. P., STA

Opredelili so morebitne posledice propada projekta.

S šestim blokom Termoelektrarne Šoštanj se zapleta...

ŠOŠTANJ – Pogajanja z Alstomom, dobaviteljem glavne tehnološke opreme za Teš 6, o možnem zamiku napovedanega suspenza s 4. junija na kasnejši datum in znižanju stroškov montaže še vedno potekajo.

Če Teš propade ...

V Holdingu slovenskih elektrarn (HSE) pojasnjujejo, da še vedno obstaja minimalna možnost, da bi lahko državni zbor (DZ) o državnem poroštvu odločal na junijski seji. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, so že pred časom pripravili oceno učinkov v primeru, če državnega poroštva za šesti blok ne bi bilo. Med njimi so dodatni stroški v višini najmanj dveh milijard evrov v naslednjih dveh letih, manjšanje energetske samozadostnosti Slovenije in s tem potencialno višje cene elektrike, problem nadaljnje ekološke sanacije Šaleške doline, vprašljivost nadaljnjega obstoja Teša in Premogovnika Velenje ter s tem nekaj tisoč delovnih mest, na dolgi rok pa tudi vprašljivost obstoja HSE.

Ob tem so pojasnili, da so danes prejeli dopis Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), ki ga je ta posredovala odgovornim v DZ in vladi, v njem pa ugotavlja, da lahko neodobritev poroštva pomeni resno grožnjo za nadaljnji obstoj skupine HSE oziroma posledično razprodajo slovenske energetike.

Odloča politika

Kot so ocenili v HSE in Tešu, se je odločitev o nadaljevanju postopka sprejemanja zakona o poroštvu premaknila na področje politike, na katero pa poslovodstvi Teša in HSE nimata vpliva.

Deli s prijatelji