VINJETA

Hrvatu prekipelo zaradi mobinga, Slovenca je prijavil

Objavljeno 14. december 2012 13.02 | Posodobljeno 21. december 2012 13.17 | Piše: D. P.

Ko je to pokazal cariniku, ki je vodil postopek, ga je čakal nov hladen tuš.

Vinjeta

OBREŽJE – Hrvaški državljan Valerio Radotić si bo zapomnil obisk Slovenije, na mejnem prehodu Obrežje ga je carinik namreč olajšal za 300 evrov. Zgodilo se je v noči s 30. 11. na 1. 12. Vinjete ni imel, čeprav bi takoj po prestopu meje zapeljal na avtocesto, kupiti pa je ni imel kje. To carinika ni zanimalo, ampak mu je napisal kazen.

Brez vinjete

»Po prihodu na mejo je carinski uslužbenec zahteval moj potni list, vinjete pa nisem imel,« je pojasnil nesrečni Hrvat v pogovoru za Glas Istre. Radotić je hitel razlagati, da je ni mogel kupiti na bencinski črpalki, ker je zmanjkalo tedenskih vinjet. Potem je šel v prostor poleg carinarnice, kjer pa tedenske vinjete tudi niso imeli.

To mejnega policista ni zanimalo. Hrvatu je dal na voljo dve minuti, da kupi vinjeto, sicer bo moral plačati 300 evrov (če plača takoj oziroma v osmih dneh, kazen znaša 150 evrov).

Žalil ga je

Da bi umiril strasti, je šel Hrvat peš do bencinske črpalke. Prijazno so mu povedali, da tedenskih vinjet že mesec dni ni. To je poskušal dopovedati tudi cariniku, ki pa ga je razglasil za lažnivca, povrh vsega pa mu je vzel vse dokumente. Odpeljal ga je v poseben prostor, kjer bi moral nekaj podpisati, a Hrvat tega ni želel. Hrvaški voznik je zahteval knjigo pritožb ter razgovor z vodjo izmene.

Od kod so se vzele?

Po nekaj urah čakanja je spet poskusil srečo v prodajalni vinjet na mejnem prehodu. Hitro so mu povedali, da so tedenske vinjete prispele, nemudoma jo je kupil in se vrnil k vozilu. Ko je to pokazal cariniku, ki je vodil postopek, ga je čakal nov hladen tuš. Ker sta pretekli dve uri od začetka postopka, se je kazen podvojila – plačati bi moral 300 oziroma 600 evrov.

To je sodu izbilo dno, Hrvat se je odpravil na policijo in prijavil carinika zaradi mobinga, žalitev in podcenjevanja.

Prejeli smo zahtevo za popravek, objavljamo ga v celoti

»Carinik na mejnem prehodu Obrežje je 30. novembra 2011 ugotovil, da potnik, hrvaški državljan, ob vstopu v državo ni imel nameščene vinjete za uporabo cestninskih cest v Sloveniji. Razložil mu je, da je za vožnjo brez vinjete predpisana globa 300 evrov (oziroma 150 ob takojšnjem plačilu), in ga napotil po vinjeto. Ko se je potnik vrnil, vinjete ni imel. Carinik mu je nato povedal, da bo izrekel globo, ki jo bo treba plačati takoj. Potnik je opravil nekaj telefonskih klicev, nato mu je carinik izdal plačilni nalog. Potnik ni želel podpisati ne plačilnega naloga ne obvestila o storjenem prekršku, nato pa mu je bil omogočen pogovor z vodjo izmene in na voljo knjiga pritožb. Ker globe ni poravnal, se je carinik odločil za izdajo sklepa o odvzemu dokumentov. Carinik je v celotnem postopku ravnal v skladu z zakonskimi pooblastili, kot jih določata Zakon o javnih cestah in Zakon o prekrških,« so se odzvali na Carinski upravi RS (Curs).

Pojasnili so še, da v postopek ni bil vključen mejni policist, ampak carinik, ki je opravljal nadzor nad vinjetami. Carinik nima možnosti izbire in dajanja časovnih omejitev za nakup vinjete niti glede plačila globe. Carinik potnika ni označil za lažnivca, saj se ne spušča v dialoge s strankami. Njegova dolžnost je, da stranki predstavi zagotovljena dejstva in posledice, kar je v omenjenem primeru tudi bilo.

Navedba o podvojeni kazni (600 evrov) ne drži, če stranka ne sodeluje v postopku, pa se ji, če ni prebivalec Slovenije, izda sklep o začasnem zadržanju listin. Sklep je treba izdati v treh urah, s tem pa se zavaruje izvršitev plačila globe. Pogoji in zneski ostanejo isti: če je globa poravnana na licu mesta ali v roku osmih dni, se plača 150 evrov, v nasprotnem primeru pa polni znesek, torej 300 evrov.

Deli s prijatelji