ZAVAROVALNICA TRIGLAV

Hrvatom izdal notranje informacije, grozi mu denarna kazen

Objavljeno 13. april 2013 12.37 | Posodobljeno 13. april 2013 12.37 | Piše: STA, T. L.

Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec je v pogovoru razkril cenovno občutljive notranje informacije, ki pred tem niso bile javno znane.

Matjaž Rakovec je veliki zmagovalec propadlega hokejskega puča

LJUBLJANA – Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec se utegne zaradi razkritja notranjih informacij že v kratkem znajti v postopku nadzora Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Ta lahko zavarovalnici zaradi kršitve zakona o trgu finančnih instrumentov naloži celo do pol milijona evrov visoko kazen, piše Dnevnik.

O rekordnih dividendah

Rakovec je v torkovem pogovoru za hrvaški Jutarnji list napovedal, da namerava letos predlagati izplačilo rekordnih 22,7 milijona evrov dividend (en evro bruto za delnico) oziroma toliko, kot je Triglav za dividende namenil med letoma 1994 in 2009 skupaj.

Ker je Rakovec v pogovoru razkril cenovno občutljive notranje informacije, ki pred tem niso bile javno znane, v Triglavu pa hkrati s tem razkritjem niso zagotovili enakomerne obveščenosti vseh vlagateljev, so tako kršili določila zakona o trgu finančnih instrumentov. Ta namreč določa, da mora izdajatelj takoj oziroma hkrati z razkritjem notranjih informacij drugi osebi to informacijo tudi javno objaviti. To so v Triglavu storili šele v četrtek dopoldne oziroma šele, potem ko jih je po informacijah časnika Ljubljanska borza pozvala, naj se opredelijo do Rakovčevih izjav za hrvaške medije.

Zagrožene denarne kazni

Ali bodo zaradi razkritja notranjih informacij uvedli postopek nadzora in prekrškovni postopek, v ATVP niso mogli odgovoriti, saj gre za zaupne podatke.

V primeru razkritja notranjih informacij je za odgovorno osebo zagrožena kazen med 800 in 10.000 evri, za izdajatelja pa med 25.000 in 500.000 evri. V primeru hujše kršitve lahko ATVP izreče še višjo kazen, in sicer do 30.000 evrov za odgovorno osebo in do 1,5 milijona evrov za izdajatelja.

Deli s prijatelji