EU

Hrvatom Bratuškova prinesla olajšanje

Objavljeno 28. februar 2013 10.55 | Posodobljeno 28. februar 2013 10.55 | Piše: T. L., STA

Alenka Bratušek za Večernji list: Hrvati, verjemite, ne bo težav z ratifikacijo.

»Ura je 23.13 in predsednica vlade je začela delo. Zdaj ni čas za slavje,« so včeraj zapisali v PS na twitterju.

ZAGREB – »Prepričana sem, da ne bo nobenih težav z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU, ko bomo uredili spor o Ljubljanski banki,« je izjavila mandatarka slovenske vlade Alenka Bratušek za današnji Večernji list po sredini seji državnega zbora, na kateri so jo potrdili za mandatarko. Ponovila je, da ratifikacija ni le hrvaški, temveč tudi slovenski strateški interes. »Ratifikacijo lahko opravimo takoj po srečanju ministrov in premierjev,« je dejala.

Pojasnila je, da se morata najprej srečati zunanja ministra Hrvaške in Slovenije, potem pa tudi premierja. »Upam, da bomo sklenili dogovor,« je dodala. Kdaj naj bi se to zgodilo, pa ni napovedala, ker so jo »šele izvolili na položaj«.

Bratuškova je napovedala, da bodo pogajanja nadaljevali na temelju dogovora hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić in njenega dosedanjega slovenskega kolega Karla Erjavca, ki je bil dosežen na Otočcu.

»Menim, da je ta dogovor dober za obe strani,« je dejala slovenska mandatarka. Omenila je, da je po njenih podatkih del tega dogovora umik hrvaških tožb proti LB in NLB na hrvaških sodiščih. Ker so informacije zaupne, pa ni želela potrditi, ali bodo rešitev iskali v okviru pogajanj o nasledstvu.

Ocenila je še, da so odnosi med državama dobri, ter zavrnila trditve, da Slovenija izsiljuje Hrvaško. »Problem LB je treba rešiti in zdaj je prišel čas za to,« je pogovor za Večernji list sklenila Bratuškova.

Deli s prijatelji