ARBITRAŽA

Hrvati še naprej sanjajo o dogovoru s Slovenijo

Objavljeno 14. september 2017 23.16 | Posodobljeno 15. september 2017 09.23 | Piše: STA, Ma. M.

Hrvaški premier sporoča: »Stranke vztrajajo pri odločitvi sabora ter so za nadaljevanje dialoga s Slovenijo.«

Fotografija je simbolična.

ZAGREB – Na današnjem sestanku hrvaških parlamentarnih strank so potrdili, da vse stranke vztrajajo pri odločitvi sabora o izstopu od arbitraže, obenem pa so se strinjali, da je nujno nadaljevati dvostranske pogovore o vprašanju meje s Slovenijo in drugih odprtih vprašanjih, je v Zagrebu dejal hrvaški premier Andrej Plenković.

Arbitraže ne priznavajo, želijo si dogovora

»Hrvaška želi z bilateralnimi razgovori priti do rešitve za kopensko in morsko mejo, to je naše osnovno stališče,« je dejal Plenković po pogovorih s predstavniki hrvaških parlamentarnih strank o odnosih s Slovenijo.

Hrvaški mediji so poročali, da naj bi Plenković na sestanku iskal podporo za pogajanja s Slovenijo o dvostranskem sporazumu o meji, pri čemer naj bi bila podlaga za dogovor junijska odločitev arbitražnega sodišča, čeprav Hrvaška sodbe ne priznava. Zagreb naj bi se poskušal s Slovenijo dogovoriti za poseben režim za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu.

Hrvaški premier medijskega poročanja ni želel potrditi. Na novinarsko vprašanje, ali bi bila za Hrvaško sprejemljiva rešitev z dvostranskim sporazumom, ki bi sledil vsebini arbitražne razsodbe, in ali jo je danes ponudil strankam, je dejal le, da želijo z dvostranskimi pogovori priti do rešitev, ki bodo v skladu s pogoji, ki jih je imela Hrvaška, ko je vstopila v proces arbitraže.

Povedal je, da so strokovne službe hrvaške vlade sicer analizirale vsebino arbitražne razsodbe, vendar o ugotovitvah ni želel javno govoriti.

Bodo iskali posebni režim za ribiče?

Glede poročanja o posebnem režimu za ribiče v Piranskem zalivu pa je dejal, da je vprašanje ribičev vedno v ospredju pozornosti, kadar teče beseda o meji. »Želimo si pragmatične rešitve, da bo ribičem zagotovila vse pravice, ki jih imajo v tem trenutku,« je dejal in dodal, da je ključno, da ne prihaja do enostranskih potez katere koli strani.

Karl Erjavec jasen

 »Arbitražna odločba je zelo jasna in ne potrebujemo posebnega dvostranskega dogovora,« je danes po seji vlade v zvezi z navedbami, da Hrvaška oblikuje predlog o dvostranskem sporazumu o meji na podlagi arbitražne odločitve, dejal zunanji minister Karl Erjavec.

Erjavec je sicer pozdravil dejstvo, da se politični vrh na Hrvaškem pogovarja o arbitražni odločbi, saj so ves čas vztrajali, da ta ne obstaja. Očitno so ugotovili, da obstaja, in zato danes politični vrh, je dejal.

»To je prvi korak k prepoznanju arbitražne odločbe na strani Hrvaške,« je prepričan Erjavec.

Po njegovi oceni je bil signal za Hrvaško trenutek, ko »smo zaustavili pot Hrvaške v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), saj da se je od takrat retorika spremenila«.

 

Deli s prijatelji