BEGUNSKA KRIZA

Hrvati pričeli izpuščati begunce, val gre proti Sloveniji

Objavljeno 17. september 2015 18.19 | Posodobljeno 17. september 2015 18.19 | Piše: STA, S. U.

Cilj jim je Nemčija.

ZAGREB – Večina od več kot 7300 migrantov, ki so od srede do danes opoldne vstopili na Hrvaško iz Srbije, ne namerava ostati na Hrvaškem. Nekateri, ki so bili nameščeni v sprejemnem centru v Zagrebu, so novinarjem povedali, da bodo nadaljevali pot proti drugim evropskim državam. Hrvaška policija je migrante, ki so od srede prispeli v Zagreb, pošiljala v sprejemni center, ki so ga uredili na zagrebškem velesejmu, a so begunci novinarjem povedali, da so svobodni in da se odpravljajo peš proti Sloveniji, poroča index.hr.

Kot pojasnjuje, so begunci le nekaj ur po tem, ko so jih prepeljali z vlakom s srbsko-hrvaške meje in namestili v zagrebški hotel Porin, začeli odhajati iz poslopja, v katerem že od prej živijo prosilci za azil. »Čeprav so begunci od policije dobili papirje, na katerih piše, da se morajo zglasiti na zagrebškem velesejmu, imajo za cilj Slovenijo,« piše portal. Na fotografiji je videti skupino 10 do 15 ljudi z nahrbtniki in drugimi stvarmi, ki se odpravljajo na pot.

Pred hotelom je prišlo tudi do incidenta, ko je stanovalec in prosilec za azil s Kosova s kamnom v roko zadel enega televizijskih snemalcev, ker je nasprotoval snemanju. Policisti so ga nato odpeljali.

Hrvaški mediji poročajo, da migranti ne želijo ostati niti v sprejemnih centrih Ježevo in Sisak, temveč želijo potovati naprej, predvsem v Nemčijo in na Švedsko.

Hrvaška jih ne zanima

V Ježevu je približno 800 migrantov, v Sisku okoli 100. Izražali so nezadovoljstvo, ker so v centrih in dejali, da jih Hrvaška sploh ne zanima. Zahtevali so tudi, da bi jim omogočali stik z njihovimi sorodniki.

Največ beguncev je še vedno na skrajnem vzhodu države na območju občine Tovarnik ob meji s Srbijo, kjer število ljudi, ki so prispeli na Hrvaško, že presega število lokalnih prebivalcev. Na železniški postaji je bilo več kot 1000 ljudi, po 14. uri pa so jih začeli z avtobusi voziti na drugo železniško postajo, kakšnih 15 kilometrov stran od Tovarnika, na katero naj bi prispel vlak, ki jih bo odpeljal proti zahodu države.

V pripravljenosti tudi vojska?

Medtem vse več migrantov prihaja na Hrvaško tudi ob mejnem prehodu Batina v Baranji na meji s Srbijo. V sprejemnem centru v Čepinu nedaleč od Osijeka so namestili nekaj manj kot 500 ljudi. Prebivalci vasi Rokovo nedaleč od Vinkovcev so danes protestirali zaradi napovedi, da bodo v tamkajšnji nekdanji vojašnici postavili šotorsko naselje za migrante. Na železniški postaji v Tovarniku je bil danes tudi hrvaški notranji minister Ranko Ostojić, ki je novinarjem dejal, da nacionalna varnost ni ogrožena. »Vsem, ki sporočajo, da smo nesposobni zavarovati mejo, so odgovor ljudje, ki so tukaj, saj je policija ravnala v skladu z zakonom o varovanju meje,« je dejal Ostojić.

Na trdnejše varovanje državne meje ter varnost državljanov in stabilnost države je danes opozorila hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović. Med drugim se je pogovarjala tudi z načelnikom glavnega štaba hrvaške vojske generalom Dragom Lovrićem in zahtevala višjo stopnjo pripravljenosti vojske v primeru, če bo treba zavarovati hrvaško mejo pred migranti. Hrvaška vojska sicer že sodeluje pri sprejemanju migrantov z zagotavljanjem šotorov in postelj.

Hrvaška predsednica je zaradi begunske krize za petek sklicala tudi sejo sveta za domovinsko varnost, potem pa bo sledila seja državnega sveta za nacionalno varnost.

 

 

Deli s prijatelji