ODMEVI

Hrvati ogorčeni: slovenski arbiter jim je že škodoval

Objavljeno 29. julij 2015 12.11 | Posodobljeno 29. julij 2015 12.10 | Piše: D. P.

»Mislim, da je bila to genialna ideja, in to iz različnih razlogov, med katerimi je seveda glavni ta, da je Ronny Abraham odlična izbira kot človek,« je izbiro slovenske vlade pohvalil tudi Boštjan M. Zupančič, sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice.

Arbitraža se nadaljuje.

ZAGREB, LJUBLJANA – Medtem ko Slovenija slavi malo zmago v boju za arbitražo, ki jo je dosegla z naglim imenovanjem Ronnyja Abrahama za arbitra, pa so nad imenovanjem Francoza precej manj navdušeni v uradnem Zagrebu.

Slaba hrvaška izkušnja

Ko je deloval na mednarodnem sodišče v Haagu, je bil takrat eden izmed sodnikov, ki so skoraj soglasno (15 : 2) zavrnili hrvaško tožbo proti Srbiji. Sosedje so tožili Srbe in jim očitali, da so nad hrvaškim narodom naredili genocid.

Odlična izbira

»Mislim, da je bila to genialna ideja, in to iz različnih razlogov, med katerimi je seveda glavni ta, da je Ronny Abraham odlična izbira kot človek, kot osebnost, kot strokovnjak in obenem je seveda v taki situaciji čisto psihološko, psihoanalitično izredno dobro, če se vmeša neka tretja instanca. Ne nekdo iz Slovenije in ne nekdo iz Hrvaške, ampak nekdo povsem tretji. To bi lahko pripomoglo k objektivizaciji celotne situacije,« je izbiro slovenske vlade v sinočnjih Odmevih pohvalil tudi Boštjan M. Zupančič, sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice.

Nova hrvaška ofenziva

Hrvaška pa nadaljuje aktivnosti, da bi zapustila arbitražo. Danes o tem razpravlja hrvaški parlament. Uvodoma je zbrane poslanke in poslance nagovoril predsednik vlade Zoran Milanović, ki pričakuje, da bo dal sabor vladi pravno podlago za zapustitev arbitraža.

»Dogovor o arbitraži med Hrvaško in Slovenijo še danes smatram za korektnega in ni slab za hrvaške interese. Ni problem v dokumentu, ampak v ljudeh, ki so zlorabili zaupanje, zato moramo arbitražo zapustiti. Vsem nam je neprijetno zaradi tega, kar se je zgodilo,« so Milanovićevo izjavo povzeli novinarski kolegi na spletni strani Vecernji.hr.

Deli s prijatelji