ODMEVI V TUJINI

Hrvati o Bratuškovi: Najboljše noge EU odhajajo v zgodovino

Objavljeno 27. april 2014 20.30 | Posodobljeno 27. april 2014 23.12 | Piše: STA, Mo. S.

Kako so se na razplet petkovega kongresa PS odzvali hrvaški novinarji?

Alenka Bratušek naj bi danes o svojem odstopu obvestila predsednika državnega zbora.

LJUBLJANA, ZAGREB – »Ljubljanski župan Zoran Janković je v skladu s pričakovanji premagal premierko Alenko Bratušek na volitvah za vodjo Pozitivne Slovenije. Ta je postala prva stranka v Evropi, ki je od začetka gospodarske krize zrušila lastno vlado,« piše danes hrvaški časnik Novi list

Čeprav je Janković prosil Bratuškovo, naj ostane na premierskem položaju, so možnosti, da ga bo tudi poslušala, majhne, dodajajo. »Sicer pa je jasno, da šteje zadnje dneve na tem položaju,« še menijo hrvaški novinarji, saj si je težko predstavljati, da bi Bratuškova vodila vlado, v kateri bi politiko oblikoval Janković.


Neuradno: ponudila bo odstop

Po neuradnih informacijah Pop TV naj bi Bratuškova v torek predsedniku republike Borutu Pahorju ponudila odstop, kar bi pomenilo, da začnejo teči roki za predčasne volitve. Ker volitev v času počitnic ni, je najhitrejši mogoči datum volitev 21. september, saj naj ne bi ne Pahor ne koalicijski partnerji predlagali novega mandatarja. Lahko se zgodi, da bo Bratuškova Pahorju ponudila odstop z odlogom, da bi vlada lahko imela še nekaj tednov polna pooblastila za sprejemanje ukrepov.
 

Kot paradoks izpostavljajo dejstvo, da je aktualna politična kriza največji izziv za premierko, ki je uspešno vodila vlado in Sloveniji priskrbela prve znake krepitve gospodarstva po večletni krizi. Časnik navaja tudi ugibanja, da se je Janković odločil za udar znotraj PS, ker upa, da bo izboljšal svoj položaj pred pravosodjem, ki pritiska nanj zaradi njegovih netransparentnih poslov. Obenem pa naj bi se v zadnjem času večkrat slišala s predsednikom SDS Janezom Janšo, s katerim naj bi se kljub njunemu pregovornemu sovraštvu dogovorila za medsebojno sodelovanje.

Prestavil se je na »temno stran«

Jutarnji list navaja, da je Janković odpeljal Slovenijo v novo obdobje politične nestabilnosti in se prestavil na »temno stran« slovenske politike, kjer je že dlje časa njegov »arhetipski sovražnik« Janša. »Do novih volitev bo Slovenija v obdobju politične nestabilnosti, kar bi lahko ustavilo krepitev gospodarstva. Sicer pa Zokija, kot ga radi kličejo prijatelji in mediji, to ne zanima. Pomembno je, da je prvi v PS,« sklene zagrebški časnik. Pod fotografijo Bratuškove, objavljeno ob članku, pa Jutarnji list komentira, da najboljše noge EU odhajajo v zgodovino«.

Da je ponovna izvolitev Jankovića na čelo PS uvod v politično krizo, ki lahko pripelje do razpada slovenske vlade, izpostavlja danes tudi Večernji list.

Deli s prijatelji