KORONAVIRUS

Hrvati nimajo pogojev PCT, Slovenci pa: Logarjeva pojasnjuje, zakaj

Sprostili naj bi se še nekateri ukrepi, česar bodo zelo veseli gostinci.
Fotografija: Pogoj PCT ostaja v veljavi tudi po koncu epidemije. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Pogoj PCT ostaja v veljavi tudi po koncu epidemije. FOTO: Matej Družnik, Delo

S torkom se je v Slovenji končala še druga epidemija, epidemiološki ukrepi ostajajo, je pa strokovna skupina za covid 19 pri ministrstvu za zdravje pod vodstvom Mateje Logar predlagala nekatere sprostitve. Tako naj bi po novem sprostili omejitev oseb za eno mizo s štirih na neomejeno število oseb ter podaljšanje obratovanja gostiln in restavracij podaljšali tudi po 22. uri.


​Postrežba le za sedeče goste


Logarjeva je v oddaji 24ur zvečer povedala, da so se za to odločili zaradi boljših epidemioloških razmer in da se, če so ljudje za isto mizo do 22. ure, tveganje nič ne poveča, tudi če so po 22. uri. Strežba v notranjih prostorih bo še naprej dovoljena samo za sedeče goste, saj da je sicer tveganje še preveliko.


​Virus ostaja med nami


Konec epidemije je le administrativna, virus še ostaja med nami, je poudarila Logarjeva in naštela, kateri ukrepi še ostajajo v veljavi: »Ostaja sistem PCT za notranje prostore gostinskih lokalov, za športne in kulturne prireditve, 75-odstotna zasedenost nastanitvenih objektov in za prireditve. Ostajajo trije metri razdalje med mizami in maske v notranjih prostorih.«
 

Sistem omogočil hitrejše odprtje


Blaž Cvar iz Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS je vprašal, zakaj v Sloveniji še vedno velja pogoj PCT (ko so nekatere storitve omogočene le prebolevnikom, cepljenim ali tistim z negativnim testom), na Hrvaškem pa ga nimajo, čeprav imajo podobno epidemiološko sliko.

»Sistem PCT je v veljavi v številnih drugih evropskih državah. Hrvaška se je odločila drugače. S tem sistemom smo omogočili bistveno prej odprtje gostinskih lokalov in turističnih namestitev kot bi jih brez tega. Na ta način lahko zagotavljamo varnost zaposlenih in tudi varnost gostov. Verjetno si nobeden od gostincev ne želi, da bi bilo v medijih, da je do prenosa okužb prišlo v njegovem lokalu,« odgovarja Logarjeva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije