VSE BOLJ NEMIRNO

Hrvati kršijo sporazum: zavrnili begunce iz Slovenije

Objavljeno 18. september 2015 22.14 | Posodobljeno 18. september 2015 22.14 | Piše: Mo. S.

K nam prihajajo z avtobusi, peš, celo s taksiji.

LJUBLJANA – V Sloveniji je po informacijah policije približno 600 beguncev, ki so državno mejo prestopili na območju policijskih postaj Brežice in Sevnica, po nekaterih neuradnih informacijah pa naj bi jih v naslednjih dneh k nam prihajalo tudi do 4000 na dan. Za zdaj nobeden od 600 beguncev še ni zaprosil za azil.

Brodijo čez reko

K nam prihajajo z avtobusi, peš, celo s taksiji. Trdno so odločeni, da bodo prišli na svoj cilj, ki je v največ primerih nekje na severu ali zahodu, začenši z Nemčijo. Policija njihove poti nadzoruje s helikopterji, na pomoč so jim priskočile tudi posebne enote. Ker so premnogi brez dokumentov, želijo mejo seveda prestopiti ilegalno, za kar uporabljajo tamkajšnje travnike in polja, brodijo pa na primer tudi čez reko Solto.

Zavrnili so 201 begunca

Begunce nato vozijo v sprejemni center v Brežicah in v center za tujce v Postojno, nekaj pa so jih odpeljali tudi proti Hrvaški. V brežiškem sprejemnem centru je bilo sicer ob 18. uri 178 tujcev, ki jih policija še obravnava. Nekaj pred 17. uro so 100 tujcev z avtobusom odpeljali na nastanitev v Postojno. Hrvaškim varnostnim organom so danes najavili vrnitev 201 tujca, ki so nezakonito prestopili državno mejo, a so hrvaški policisti to zavrnili, je povedal vodja oddelka za državno mejo in tujce Policijske uprave (PU) Novo mesto Anton Štubljar. S hrvaških policijskih postaj v Zaprešiću in Samoboru so dobili negativen odgovor, kar pomeni, da so hrvaški varnostni organi zavrnili njihov sprejem ne glede na to, da jih k temu zavezujeta protokol in meddržavni sporazum, je dejal Štubljar.

Ocenil je, da sodelovanje na regionalni ravni med slovensko in hrvaško policijo ne poteka na takšni ravni, kot bi si želeli na slovenski strani. Na zeleni meji se hrvaški organi ne držijo predpisov, ki jim jih nalaga zakon o schengenskih mejah, slovenski policisti imajo zato veliko več dela, je opozoril.

Železnica ohromljena do jutra

Potniški promet s Hrvaško je medtem ohromljen, saj so s Slovenskih železnic sporočili, da so blokado železniškega prometa podaljšali do 6. ure zjutraj. Avstrija je potrdila, da bo pomagala pri nadzoru naše meje s Hrvaško.

Deli s prijatelji