POZOR

Hrvaška oporečna hrana tudi na slovenskih policah

Objavljeno 22. junij 2012 17.31 | Posodobljeno 22. junij 2012 17.27 | Piše: Mi. S., STA

Ruska služba za veterinarski in fitosanitarni nadzor je pri pregledu hrvaških živilcev, ki izvažajo tudi v Slovenijo, ugotovila resne pomanjkljivosti pri sanitarnem in veterinarskem nadzoru.

ZAGREB, MOSKVA, LJUBLJANA – Vurs nima nobenih podatkov o tem, da so ruski fitosanitarni in veterinarski inšpektorji v hrvaških živilskih obratih, ki izvažajo tudi v Slovenijo, ugotovili številne nepravilnosti. »Zadevo bomo spremljali, hrvaške kolege pa povprašali o podrobnostih,« je povedala direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič.

Ruski inšpektorji strožji od evropskih

Kot je dejala, ves sanitarni in veterinarski nadzor za uvoz živil, tudi mesa in mleka, v EU opravlja inšpekcija za hrano in veterino (FVO) iz Bruslja. Ta tudi odobri oz. prepove uvoz v EU iz tretjih držav, tudi iz Hrvaške. Zato Veterinarska uprava RS (Vurs) nima nobenih vzvodov za ukrepanje, lahko pa zaprosi za pojasnila hrvaške strani.

Pazite pri nakupu izdelkov proizvajalcev PIK Vrbovac, Vindija, Koki, Perutnina Ptuj-Pipo, KIK Belje, Danica, Gavrilović in Brača Pivac!

Ruski inšpekcijski sistem res ni enak sistemu v EU, saj je na nekaterih področjih celo strožji, kljub vsemu pa je treba niti na te izsledke pozoren, saj so ruski inšpektorji zelo natančni. »Ruske inšpektorje dobro poznamo, saj na ruski trg izvaža veliko slovenskih živilcev, zato so tudi ruski veterinarski inšpektorji velikokrat v Sloveniji, doslej pa niso zavrnili izvoza nobenega slovenskega živilca na ruski trg,« je dejala Čadonič Špeličeva.

Žuželke v mleku med pasterizacijo?

Ruska služba za veterinarski in fitosanitarni nadzor je pri pregledu vodilnih hrvaških živilcev ugotovila resne pomanjkljivosti pri sanitarnem in veterinarskem nadzoru. Med drugim so ugotovili, da so v obratih za pasterizacijo mleka navzoči insekti, v klavnicah prašičev pa ni nadzora nad človeku nevarno trihinelo ali lasnico (povzroča trihinelozo).

Kot so ruski veterinarji zapisali v tajnem poročilu, ki so ga pred izdajo dovoljenja za prodajo na ruskem trgu sestavili aprila, povzema pa ga hrvaški Novi list, so v 11 obratih za predelavo mesa in mleka – PIK Vrbovcu, mlekarni Vindija, Koki, Perutnini Ptuj-Pipo, mlekarni in proizvodnji mesa KIK Belje, Danici (mesna industrija), Gavriloviću in Braći Pivac (mesna industrija) – ugotovili resne pomanjkljivosti.

Nečitljive identifikacijske številke

Tako na primer hrvaški živilci še pred rezultati trihineloskopije, ki ugotavlja navzočnost človeku nevarne trihinele, dajo žig, da je meso neoporečno. Precej zaklanih prašičev pa ima nečitljive identifikacijske številke, s tem pa tudi nejasno poreklo mesa. Poleg tega se v številne klavnice in mlekarne lahko vstopi brez zaščitnih oblek, v mlekarnah pa so pri pasterizaciji mleka navzoči insekti, čeprav bi morali ti obrati biti sterilni.

Hrvaški minister: Zakaj ste to objavili v času turistične sezone?

Rusi so svoje ugotovitve sporočili tudi hrvaškemu kmetijskemu ministrstvu, a je minister Tihomir Jakovina po pisanju hrvaških medijev pozval, naj se podatki ne objavijo v času turistične sezone. Napovedal je, da bodo veterinarski in fitosanitarni inšpektorji, če bo treba, na terenu tudi po 24 ur. Hrvaški predpisi so po njegovih besedah usklajeni s pravili EU.

Ruski inšpektorji so sicer želeli opraviti nadzor pri 12 hrvaških živilcih, ki želijo izvažati na ruski trg, a je eno podjetje, ki ga ne imenujejo, zavrnilo inšpekcijski nadzor.

 

Kaj je trihineloza?

Trihineloza je bolezen, ki jo povzroča glista Trichinella spiralis. Bolezen nastane zaradi uživanja toplotno slabo obdelanega mesa, ki je okuženo s cistami zajedavca. V zadnjih letih v Sloveniji poznamo le vnesene primere trihineloze. Najpogosteje so se ljudje okužili v sosednjih državah, predvsem na Hrvaškem in v Bosni. Prvi znaki vdora ličink v mišice so običajno napetost in hude bolečine v mišicah in oteklina zgornjih vek. Temu lahko sledijo očesne krvavitve, bolnike pa moti svetloba. Pojavi se tudi žeja, prekomerno znojenje in zelo slabo počutje. Povišana temperatura lahko traja do 6 tednov. Pojavijo se lahko komplikacije z obolenjem srca in živčevja. Kako težka je bolezen, je odvisno od števila zaužitih ličink.


 

Preberite si tajni ruski dokument veterinarskih inšpektorjev (v hrvaškem jeziku):

 
Deli s prijatelji