ARBITRAŽA

Hrvaška naštela napake Slovenije

Objavljeno 12. avgust 2015 21.46 | Posodobljeno 12. avgust 2015 21.42 | Piše: STA, Mo. S.

Pričakovati je, da bo zdaj novega arbitra namesto Vukasa imenoval predsednik arbitražnega sodišča, kot to predvideva arbitražni sporazum.

ZAGREB – Hrvaška ne sodeluje več pri izvajanju arbitražnega sporazuma, kar pomeni, da ne bo imenovala novega člana arbitražnega sodišča do 14. avgusta, ko bo potekel 15-dnevni rok po odstopu Budislava Vukasa, so danes potrdili na sedežu hrvaške diplomacije.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so za STA pojasnili, da so s pošiljanjem diplomatske note Sloveniji o odločitvi hrvaškega sabora o odstopu od arbitražnega sporazuma tudi prenehali izvajati sporazum o arbitraži. Torej je jasno, da ne nameravajo niti imenovati novega sodnika namesto Vukasa, ki je odstopil iz arbitražnega sodišča zadnji dan julija. »Republika Hrvaška je 31. julija 2015 poslala pismo arbitražnemu sodišču, v katerem smo naznanili, da smo v skladu z Dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb obvestili Republiko Slovenijo, da so izpolnjeni pogoji za prekinitev sporazuma o arbitraži zaradi bistvene kršitve določb sporazuma«, so še spomnili.

Našteli kršitve Slovenije

Hrvaški sabor je 29. julija enotno sprejel sklep, s katerim je obvezal vlado, da začne postopek za prekinitev arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, ker da je Slovenija bistveno kršila določbe, ki so bile odločilne za uresničitev namena sporazuma, so dodali. »Določbe, ki jih je Slovenija kršila s svojimi ravnanji, se nanašajo na način delovanja arbitražnega sodišča (člen 6. arbitražnega sporazuma) oziroma zaupanja in zaupnosti arbitražnega postopka kot tudi nepristranskost in neodvisnost arbitrov pri izpolnjevanju svoje resne naloge (iz členov 3. in 4. arbitražnega sporazuma). Poleg tega je Slovenija močno kršila 10. člen arbitražnega sporazuma, ki prepoveduje dejanja, ki bi ogrozila delovanje arbitražnega sodišča,« so še odgovorili.

Pričakovati je, da bo zdaj novega arbitra namesto Vukasa imenoval predsednik arbitražnega sodišča, kot to predvideva arbitražni sporazum.

Deli s prijatelji