LEPA NJIHOVA

Hrvaška dobrodošlica:
 dražji trajekti in ceste

Objavljeno 09. junij 2012 12.50 | Posodobljeno 09. junij 2012 12.51 | Piše: Mihael Korsika

Štiričlanska družina bo za teden dopusta na Visu odštela skoraj dva tisoč evrov.

Hrvatje so pred glavno turistično sezono podražili cestnine. Foto: Boštjan Okorn

LJUBLJANA – Naši južni sosedje tako rekoč pred vsako turistično sezono poskrbijo, da turisti iz vse Evrope na jadranski obali pustijo še kakšno dodatno kuno bodisi na cestah, trajektih in hotelih bodisi na drugih turistično izpostavljenih točkah. Tudi letos so sezonsko podražili vožnjo s trajekti, ob tem pa še avtoceste, cestnina je od predvčerajšnjim dražja za 15 odstotkov. Hrvatje pa so se očitno vendarle spomnili tudi na številne Slovence, ki dopust tradicionalno preživljajo v Istri; cestnine na istrskem ipsilonu ostajajo nespremenjene, prav tako pa tudi na avtocestnem odseku Zagreb–Macelj, ki vodi proti Mariboru.

Najcenejša je Istra

Po novem vas bo vožnja od hrvaške prestolnice do konca avtoceste v kraju Vrgorac pri Pločah namesto 191 stala kar 220 kun oziroma 29,25 evra. Med letošnjimi podražitvami je tudi mostnina na otok Krk, ki se bo zvišala za 16 odstotkov, s 30 na 35 kun. Cestnina je sicer le del stroškov turistov. Najceneje jo odnesejo ljubitelji narave, ki si streho nad glavo postavijo v kampih.

Istra še najcenejša

Štiričlanske družine z dvema otrokoma si lahko najcenejši enotedenski dopust privoščijo v Istri: za en teden kampiranja bodo za prevoz in nastanitev, brez hrane, pijače in drugih priboljškov, odšteli od 300 evrov naprej. Cena skokovito naraste, če si zaželijo hotelskih storitev, strošek počitnic s polpenzionom v tem primeru naraste na dobrega tisočaka.

Stroški naraščajo tudi z oddaljenostjo, štiričlanska družina bi tako za ceno za dvotedenski dopust s kampiranjem v hotelu na otoku Vis bivala le osem dni, počitnice na Visu z nastanitvijo s polpenzionom in prevozom namreč stanejo od 1872 evrov naprej. Če pa bi radi družino odpeljali v hotel v Dubrovniku, boste za teden dni odšteli še dodatnih 300 evrov oziroma 2145 evrov. S kampiranjem bi se ta vrtoglavi znesek verjetno znižal na še sprejemljivih 531 evrov. Upoštevati je pač treba, da Dubrovnik spada med dražja evropska turistična mesta. Na splošno velja, da je prevoz do letovišča dražji od nastanitve.

Za dvodnevno potepanje 259 evrov

Britanska raziskava stroškov v 23 priljubljenih turističnih mestih po svetu je hrvaški Dubrovnik po cenah uvrstila celo na 13. mesto. V dragulju jadranske obale boste za dvodnevno potepanje odšteli kar 256 evrov. Za to boste dobili skodelico kave, steklenico piva, pločevinko kokakole, večerjo s tremi hodi, prevoz do letališča, 48-urno vozovnico za javni promet, ogled znamenitosti z avtobusom, vstopnino za najbolj priljubljeno turistično znamenitost in prenočitev v hotelu s tremi zvezdicami. Dubrovnik je s cenami že lani dosegel Benetke. Za najbolj priljubljeno moško »osvežilno« pijačo iz hmelja je bilo treba lani v Dubrovniku odšteti tudi sedem evrov. Bomo Slovenci vedno bolj podobni nekdanjim kolegom iz Češkoslovaške, ki na jadranski obali niso veliko zapravljali, saj so zaradi velikega razkoraka v kupni moči vse privlekli s seboj?

 


Priporočila AMZS

AMZS slovenskim turistom odsvetuje potovanja ob sobotah. »Če drugače ne gre, priporočamo, da se na pot odpravijo v zgodnjih jutranjih urah, kar pomeni, da gredo najpozneje do šeste ure zjutraj,« svetujejo in opozarjajo na spoštovanje prometnih predpisov, saj so kazni precej visoke. Prekoračitev hitrosti v naselju za 20 kilometrov na uro ali uporaba mobilnega telefona med vožnjo stane 500 kun (66,48 evra), kazen za nepravilno parkiranje je od 300 do 700 kun (od 39,89 do 93,07 evra), vožnja skozi rdečo luč pa od 2000 do 5000 kun (od 265,97 do 664,77 evra).

 

Deli s prijatelji