MNENJA

Hribarjeva brani Meršola

Objavljeno 15. marec 2012 22.45 | Posodobljeno 15. marec 2012 22.45 | Piše: Mi. S., STA

»Eni na to niso pristali, drugi so imeli take strice, da jim ni bilo treba pristati, nekateri pa so bili zaradi tega ob mednarodno kariero.«

Poslanec PS Mitja Meršol.

LJUBLJANA – Sociologinja Spomenka Hribar in zgodovinar Stane Granda menita, da so posamezniki z nekdanjo Službo državne varnosti (SDV) sodelovali iz različnih razlogov. Granda je prepričan, da je bila služba, ki jo je opravljal Mitja Meršol, tesno povezana s sodelovanjem s SDV, Hribarjeva pa verjame, da je Meršol »delal iz zavesti, da dela dobro«.

Sociologinja Spomenka Hribar pravi, da ima vsaka država svoje ovaduhe in opazovalce svojih morebitnih sovražnikov, za nekdanjo Jugoslavijo pa je bila značilna tudi paranoja, »ko je bil vsak, ki ni bil z nami, sovražnik«.

Meršol delal iz zavesti, da dela dobro

Kot se spominja, so ljudi klicali na pogovore s SDV, preden so odšli v tujino, ni pa ji znano, kako je bilo s stalnimi poročevalci. Ljudje so sicer s SDV po njenem mnenju sodelovali iz različnih razlogov. Eden je bil zagotovo državljanska zavest, drugi je bil koristoljubje, tretji pa strah, pravi. Konkreten primer Mitje Meršola težko ocenjuje, kolikor pa ga pozna, verjame, da je »delal iz zavesti, da dela dobro«.

Na vprašanje, ali posamezniki, ki so sodelovali z Udbo, danes lahko opravljajo odgovorne funkcije, Hribarjeva odgovarja, da je odvisno od tega, v kakšnem smislu so sodelovali. »Če so naredili kakšno škodo ljudem, potem je to stvar njihove vesti,« pravi.

Takih razkritij bo še veliko ...

»Če kdo ve, da je kdo konkretno naredil kakršno koli škodo, naj ga toži, drugače pa bi bila sreča za vse nas, če bi dali mir s tem vlačenjem preteklosti na plan kar tako na splošno,« še pravi Hribarjeva. Meni pa, da bo takih razkritij še veliko, »glede na to, kakšno vlado imamo«.

»Vsaka hiša je imela nekega poverjenika, ki je sodeloval z Udbo«

Zgodovinar Stane Granda pa ocenjuje, da je bilo sodelovanje s SDV zelo razširjeno. »Praktično vsaka hiša je imela nekega poverjenika, ki je sodeloval z Udbo,« pravi Granda, ki prav tako meni, da so posamezniki s Službo državne varnosti sodelovali iz zelo različnih razlogov.

Dodaja, da so se posamezniki sodelovanju s SDV lahko izognili, če so hoteli in jih niso dobili »z roko v loncu marmelade«. »Nekateri pa so v to dobesedno tiščali in jim je bila to tudi možnost družbenega vzpona,« pravi Granda. Tako so, denimo, z Udbo sodelovali tisti, ki so jih zalotili pri kriminalnih dejanjih.

Sodelovanje s SDV = davek na tovrstno kariero

Meni še, da so bile službe, kot jo je opravljal Meršol, povezane s sodelovanjem s SDV, »to je bil davek na tovrstno kariero«. »Eni na to niso pristali, drugi so imeli take strice, da jim ni bilo treba pristati, nekateri pa so bili zaradi tega ob mednarodno kariero,« je še dodal. Tako je imela po njegovih besedah Mojca Drčar Murko, ki pravi, da ni želela sodelovati z Udbo, »očitno neko strahotno zaledje, da si je to lahko privoščila«.

»Če je nekdo strokovnjak, je strokovnjak, hudo pa je, če je službo dobil zato, ker je bil iz tega gnezda,« pa Granda ocenjuje nekdanje sodelavce SDV na pomembnejših položajih. Sicer pa je dejstvo, da so take zgodbe še vedno v arhivih, ničesar se ne da prikriti, zato bo verjetno takih razkritij še več, meni tudi on. Večjo težavo kot taka razkritja Grandi vidi v tem, da »imajo posamezniki tega še ogromno skritega in to zlorabljajo«.

Deli s prijatelji