HOČE POL MILIJONA

Hrčkov sindrom rešil diplomata

Objavljeno 03. avgust 2017 16.48 | Posodobljeno 03. avgust 2017 16.48 | Piše: Gordana Stojiljković

Sodišče obnovilo postopek v primeru Petra Reberca.

Na Mladiki dvomijo o bolezni nekdanjega veleposlanika. Foto: Ljubo Vukelič

LJUBLJANA – Delovno in socialno sodišče je že leta 2012 zavrnilo tožbo nekdanjega veleposlanika v Madridu Petra Reberca proti zunanjemu ministrstvu, s katero je dokazoval, da je oktobra 2010 neupravičeno ostal brez službe. Takrat je sklenilo, da je bila izredna odpoved zakonita in utemeljena in da je bilo njegovo delovanje povsem neprimerno za uslužbenca, ki naj bi predstavljal in zastopal interese Slovenije v tujini. A od maja letos je stanje povsem drugačno: na koprskem sodišču so namreč v postopku na delovnem sodišču, kjer je zunanje ministrstvo od Reberca terjalo skoraj 74.000 evrov zaradi neupravičene in nesmotrne porabe proračunskih sredstev, ugotovili, da Reberc ni bil razsoden, ko je vodil veleposlaništvo v Madridu, zato ni odgovoren za neracionalne nakupe v času svojega mandata.

500 tisoč evrov odškodnine pričakuje Peter Reberc.
»Dejstvo je, da informacija glede njegovega zdravja v prvem sojenju ni bila upoštevana,« je ob prihodu na sodišče povedal njegovo pooblaščenec Tomaž Toldi in poskušal omiliti dvome v smislu, kako lahko toži, če pa je neprišteven. V primeru »zmage« se v službo ne bo vrnil, pričakuje pa primerno odškodnino, nekje okoli pol milijona evrov. Reberca zaradi zdravstvenih težav na sodišče ni bilo.

Postopek bo zaprt

Državno pravobranilstvo, ki dvomi, da »gre za novo dejstvo«, češ da je že v času med izredno odpovedjo vedel, kakšnega zdravja je – v tem primeru bi bil predlog za obnovo vložen prepozno – je predlogu za obnovo postopka nasprotovalo. Sprašuje se celo, kako je lahko Reberc, sicer pravnik, sam vložil tožbo, če pa je neprišteven. A sodišče je obnovo postopka dovolilo.

Psihiater Dragan Terzić je ugotovil, da je bila pri Petru Rebercu že od sredine 90. let prisotna psihiatrična bolezen, a mu jo je zaradi nadpovprečne inteligence uspelo prikrivati, po zasedbi funkcije veleposlanika pa te službe ni bil sposoben opravljati.

In to kljub predlogu državnega tožilstva, da bi postavili izvedenca psihiatrične stroke še pred odločanjem o tem, ali bi obnovo postopka sodišče sploh dovolilo. Sodišče bo postopek, ki se bo začel oktobra, kot je pojasnil sodnik, za javnost zaprlo.

Niso mu omogočili zagovora

Nekdanjega veleposlanika so vrgli iz službe iz treh razlogov. Sredi leta 2010 je uslužbenki veleposlaništva naročil, naj spremeni datum na enem od blagajniških prejemkov, ki ga je nato podpisal in posredoval uslužbencu v kabinetu predsednika vlade. Poleg tega se je po njegovem odhodu z veleposlaništva izkazalo, da manjka za okoli 2500 evrov računalniške opreme. Približno 1500 evrov je veleposlaništvu poplačal, preostalega pa ne. Reberc je trdil, da je bila izredna odpoved nezakonita, ker mu niso omogočili zagovora, in da je bila izvedena po poteku zakonsko določenega roka. 

Kopičenje predmetov

Peter Reberc je med svojim mandatom v Madridu nabavil ogromno količino različnih gospodinjskih pripomočkov. Njegova rezidenca je skrivala 1800 kozarcev, 77 cedilnikov, 25 desk za rezanje, 34 lijev, 29 lupilnikov za krompir, 83 obračalk, 100 zajemalk, 880 jedilnih nožev, 5 cvrtnikov... Za te predmete je odštel najmanj 21.800 evrov. Nabavil je tudi za 11.490 evrov električnega in ročnega orodja: pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 16 dlet, 107 izvijačev, 37 klešč, štiri zračne kompresorje in 25 posod za gorivo. Pa še tri električne brusilnike, pet kotnih električnih brusilnikov in štiri stroje za profesionalno rabo. Kupil je tudi antene, kamere, alarmne naprave, za 4700 evrov navadnih in varčnih žarnic, najmanj 900 knjig, vrednih 33.800 evrov, ter za 40.200 evrov goriva.

 

 


 

Deli s prijatelji