OGNJENI ZUBLJI

Hoteli so prekriti hlev, ko jim je zagorela hiša

Objavljeno 29. junij 2016 14.43 | Posodobljeno 29. junij 2016 14.43 | Piše: Aleksander Brudar

Družini Brinovec s štirimi otroki iz okolice Litije je ogenj uničil kuhinjo in ostrešje.

Začelo se je v kuhinji. Foto: Marko Feist

SLAVINA – »Ko smo pogasili požar v kuhinji, smo mislili, da je konec. Ampak potem smo opazili, da gori še podstrešje.« Tako prve trenutke po izbruhu ognjenih zubljev v stanovanjski hiši v slikoviti vasici Slavina, ta je od Litije oddaljena manj kot 40 minut vožnje z avtomobilom, strne Renata Brinovec. Z možem Mirkom, s katerim imata štiri otroke, sta dopoldne, ko so se gasilci že umaknili s pogorišča in so na pomoč priskočili sosedje in prijatelji – ti so iz hiše odnašali pogorele ostanke in jih nalagali na traktorsko prikolico ter vse skupaj vozili na odpad –, le nemočno opazovala, kakšno škodo jim je ogenj povzročil v vsega nekaj minutah. Ne samo da bo treba ostrešje povsem obnoviti, v prah je spremenil tudi tam shranjene stvari. »Vse je šlo,« žalostno pove Mirko in doda, da so imeli na podstrešju obleke za otroke, ki bi jih lahko uporabili za prihodnje šolsko leto. »Vse od štirih otrok imaš shranjeno, poleg tega so bili tam igrače, čevlji, stvari za doma...« našteva Renata.

Vse od štirih otrok imaš shranjeno, poleg tega so bili tam igrače, čevlji, stvari za doma...

Obnoviti so hoteli streho hleva

V torek zjutraj so se Brinovčevi pripravljali, da na novo prekrijejo hlev. Pred hišo so že čakali novi strešniki in na dvorišče so počasi prihajali prijatelji, ki bi jim pomagali pri delu. Renata nam je povedala, da je okoli osmih za delavce skuhala kavico in jo prinesla pred hišo, ko pa se je vrnila, je ogenj že zajel kuhinjo. »Zagorela je napa,« pravi in nadaljuje, da so se z gasilnimi aparati in odejami takoj lotili gašenja. »V treh minutah smo pogasili kuhinjo in mislili smo, da je najhuje mimo,« pravi Renata. Takrat niso vedeli, da se je ogenj iz kuhinje v prvem nadstropju že preselil v podstrešje. »Čez nekaj minut smo ugotovili, da je po napi zlezel tja gor.«

Seveda so se takoj odpravili na drugo žarišče. Na srečo so si lahko pri gašenju pomagali z dvema hidrantoma, tako da so požar omejili, kolikor je bilo le mogoče, in preprečili, da bi se razširil na bližnje gospodarsko poslopje. Zaradi strupenih plinov so morali gasilci v ta del hiše vstopiti z maskami.

Kuhajo oglje

Škoda ni majhna. Tramovi so namreč povsem ožgani, da o tem, da bo potrebna nova streha, uničeni pa sta tudi električna in telefonska napeljava, ne govorimo. Po ocenah policije je v požaru nastalo za nekaj tisoč evrov škode. Preiskava sicer še ni končana, so nam pa na PU Ljubljana povedali, da je zagorelo nekaj po osmi uri zjutraj, in sicer pri štedilniku, nato pa se je požar razširil na ostrešje. Ognjene zublje, kot piše na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, so poleg krajanov dokončno pogasili gasilci PDG Dole, Litija in Gabrovka.

Na vprašanje, ali so imeli hišo zavarovano, sta nam Brinovčeva odgovorila, da »nekaj malega«, zato seveda upata, da jima bo zavarovalnica povrnila vsaj del škode. Na domačiji, ki leži v Oglarski deželi na Dolah pri Litiji, ohranjajo več kot 200-letno tradicijo kuhanja oglja.

 

Deli s prijatelji