ZA SODIŠČE NI, ZA PARLAMENT JE

Horvat (SMC) dvakrat pogrnil na pravosodnem, za poslanca v prvo

Objavljeno 15. oktober 2014 13.01 | Posodobljeno 15. oktober 2014 13.32 | Piše: P. Pa.

Doktor prava je priznal, da je dvakrat opravljal izpit, a mu ga ni uspelo opraviti.

LJUBLJANA – Kar dvakrat je novopečeni poslanec SMC Mitja Horvat pogrnil na pravosodnem izpitu. To nam je tudi priznal, ko smo ga spraševali, ali je res: »Opravljal sem ga dvakrat.« Vprašali smo ga tudi, ali drži, da je svojo kariero na pravni fakulteti gradil ob pomoči profesorja Lovra Šturma. Horvat je tudi na to vprašanje odgovoril kratko in jedrnato: »Prof. dr. Lovro Šturm je bil moj mentor.«

Za sodnika ni, za profesorja je

Doktor s področja prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, poslanec in predsednik mandatno-volilne komisije v državnem zboru (DZ) Mitja Horvat (SMC) nima opravljenega pravosodnega izpita. Horvat, ki je od leta 1987 do letošnje izvolitve v DZ delal kot asistent in visokošolski učitelj na pravni fakulteti, je potrdil, da mu izpita ni uspelo opraviti. Zakon o pravniškem državnem izpitu pravi, da lahko kandidat izpit opravlja največ trikrat.

Začel na sodišču, končal v parlamentu

Horvat brez pravosodnega izpita nikoli ne bo mogel opravljati sodniške funkcije in funkcije državnega tožilca. Ker nima opravljenega tega izpita, ni mogel nikoli opravljati poklica odvetnika in notarja. Kot je zapisano v njegovem kratkem življenjepisu, je Horvat diplomiral na pravni fakulteti leta 1985, pet let pozneje je magistriral in leta 1998 doktoriral.

Leta 1986 je začel svojo pravniško kariero kot pripravnik na temeljnem sodišču v Mariboru, a se je tu njegova pravosodna kariera zataknila. Od leta 1987 pa vse do odločitve, da bo politik, delal kot asistent in visokošolski učitelj.

Deli s prijatelji