ZELENI JURIJ

Hojte k nam na jurjevanje!

Objavljeno 03. maj 2016 20.51 | Posodobljeno 03. maj 2016 20.50 | Piše: Ajda Janovsky

Belokranjci in prijatelji Bele krajine so v Ljubljani pripravili uvod v jurjevanje, enega od najstarejših tradicionalnih praznikov, ki ga zaznamujejo z najstarejšim folklornim festivalom.

Zagotovo bodo na jurjevanju (z leve): direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš, Metličanka Violeta Tomič in direktor Rica Črnomelj Peter Črnič. Foto: Mediaspeed.net

Hojte k nam na jurjevanje. Tako so Belokranjci in prijatelji Bele krajine vzklikali na nedavnem poslovnem druženju v centru inovativnih dogodkov D125 v Ljubljani, katerega namen je bil predstaviti enega od najpomembnejših tradicionalnih praznikov ne le v Sloveniji, ampak kar na Balkanu. Belokranjci se namreč še danes vsako leto poklonijo zelenemu Juriju in z njim vred prihodu pomladi – v sklopu najstarejšega folklornega festivala v Sloveniji ga počastijo s pesmijo in plesom. Med bele breze, zelene Jurije in lepe Anke sta zbrane letos že tretjič zapovrstjo vabila Ric Bela krajina in Vivo Catering, katerega direktorica Jerneja Kamnikar je v Črnomlju preživljala otroštvo – na jedilnikih pogostitev, ki jih pripravljajo, se pogosto znajde katera belokranjska dobrota, za seznanjanje gostov z belokranjsko pogačo in drugimi slastnimi kulinaričnimi posebnostmi pokrajine na skrajnem jugovzhodu Slovenije pa so poskrbeli tudi tokrat.

»Gre v bistvu za uvod v jurjevanje: ugotavljamo namreč, da se je treba predstaviti tudi v Ljubljani. Je le metropola in središče Slovenije, in če te ni tukaj, ne obstajaš. Na najpomembnejši dogodek v mestu Črnomelj in enega od najpomembnejših dogodkov v Beli krajini želimo povabiti tako Belokranjce kot Nebelokranjce. Gre za izjemno lep dogodek, ki je vsako leto na višji ravni,« nam je zaupal direktor Rica Bela krajina Peter Črnič. »Za Črnomelj je to letos prva predstavitev in hkrati povabilo na jurjevanje, ki bo potekalo od 24. do 26. junija letos v mestnem jedru v Črnomlju. Dogodek je hkrati promocija in vabilo z željo, da si čim več ljudi ogleda najstarejši folklorni festival v Sloveniji. Jurjevanje 2016 znova obuja in ohranja kulturno dediščino Bele krajine in seveda tudi dediščino evropskih in zunajevropskih držav. Vsako leto sodeluje več domačih in tujih skupin. Tako bogatimo mednarodno izmenjavo in se združujemo dejansko na vseh področjih, predvsem na kulturnem,« je poudarila županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič.

Na letošnjem jurjevanju se bo, smo izvedeli na dogodku, predstavilo okrog 1000 nastopajočih z vsega sveta, med njimi tudi folklorne skupine iz Kolumbije in severnega Cipra. Tisti, ki se v Beli krajini še niso mudili, so se ob dobri glasbi, žlahtni kapljici (pijača popoldneva so bila kajpak vina z belokranjskega konca) in seznanjanju s kulinarično in kulturno tradicijo na dogodku v Ljubljani prepričali, da so Belokranjci, tako kot gre sloves, širokosrčni in gostoljubni ljudje, ki se znajo odlično zabavati. Nič čudnega torej, da je prijazno vabilo s sončne strani Gorjancev že na dogodku v prestolnici padlo na plodna tla. 

Čez leto še z modo

Jurjevanje bo že prihodnje leto obogateno z novimi vsebinami. Direktor Rica Črnomelj Peter Črnič nam je zaupal, da bodo rdeča nit dodatnih vsebin oblačila. »V Beli krajini imamo bogato tekstilno tradicijo in tudi nekaj modnih oblikovalcev, ki delujejo v mednarodnih vodah. Bela krajina je tudi edina regija v Evropi, če že ne na svetu, katere ime je povezano s tekstilno surovino – lanom.«

 

Deli s prijatelji