PROTESTI

Hojs: Vojska ni v pripravljenosti

Objavljeno 28. november 2012 14.50 | Posodobljeno 28. november 2012 14.50 | Piše: T. L., STA

Minister Hojs meni, da v ozadju protestov ni le nezadovoljstvo s stanjem v državi, temveč »želja nekaterih, da se stvari razvnamejo pred predsedniškimi volitvami«.

Policisti, fotografi in protestniki pred parlamentom v Ljubljani.

LJUBLJANA – Vlada je danes obravnavala in potrdila poročilo o nasilnih izgredih med protesti v Mariboru, je po seji vlade pojasnil obrambni minister Aleš Hojs in pozval k umiritvi razmer. Sicer pa Hojs meni, da v ozadju protestov ni le nezadovoljstvo s stanjem v državi, temveč »želja nekaterih, da se stvari razvnamejo pred predsedniškimi volitvami«.

Poročilo pripravil Gorenak

Po besedah Hojsa je za vlado poročilo o protestih pripravil minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Protestni shod proti mariborskemu županu Francu Kanglerju se je namreč sprevrgel v nasilno divjanje manjših skupin.

Minister za obrambo sicer proteste razume tudi kot sporočilo, da del ljudi živi v drugačnih razmerah kot pred leti. Od politikov na najvišji ravni, od »predsednika republike navzdol«, pa pričakuje, da bodo naredili vse, da tovrstne nemire v prihodnosti preprečijo.

Oglasil se je tudi Janša

Tudi predsednik vlade Janez Janša je po torkovih protestih v Ljubljani na twitterju zapisal: »Žalostno. Predsednik republike in njegovi podporniki s svojimi izjavami opravičujejo nasilje. Toliko o pravni državi.« 

Hojs poziva k mirnim demonstracijam

Vlada po besedah Hojsa poziva, naj bodo demonstracije mirne in naj ljudje svoje mnenje izražajo tako, kot ga »v normalni, pravni državi morajo«.

Ob novinarskem komentarju, da so protesti usmerjeni tudi proti nespoštovanju pravne države, med drugim tudi zlorabi lokalne oblasti, se Hojs strinja, da »imamo lokalne šerife«. Preseneča ga, da se je v Ljubljani na protestih zbralo samo 300 ljudi, glede na to, »da Ljubljana deluje precej podobno, kot delujejo nekateri drugi šerifi«. Hojs se kot Ljubljančan čudi, da so ljudje »kar naprej zadovoljni z dogajanjem v Ljubljani«.

Janša je hotel vedeti, kako so zavarovani vojaški objekti

Minister je še pojasnil, da v torek zvečer na vladi ni zasedal svet za nacionalno varnost, temveč je predsednik vlade Janez Janša želel le poročilo o tem, kako so zavarovani vojaški objekti, objekti, kjer sta orožje in druga municija. Na podlagi poročila policije je namreč mogoče razbrati, pravi Hojs, s čim razpolagajo demonstranti. Po njegovih besedah gre za eksplozivne naprave, kar se mu zdi »za demokratično in pravno državo nesprejemljivo«.

Vojska ni v pripravljenosti

Zanikal pa je, da bi bila zaradi napovedi protestov v pripravljenosti tudi vojska. Po spletu se sicer pozivi k protestom širijo, shodi so napovedani v Celju, Kranju in Murski Soboti, vnovič pa se bodo zbrali tudi v Ljubljani in Mariboru.

Deli s prijatelji