PRED KONGRESOM

Hojs: Ne rabimo še ene stranke s programom antijanšizma

Objavljeno 28. november 2014 18.36 | Posodobljeno 28. november 2014 18.36 | Piše: P. Pa.

Aleš Hojs je pojasnil, zakaj kandidira za predsednika NSi, in tudi, da stranke ne namerava zapustiti.

LJUBLJANA – Podpredsednik stranke NSi Aleš Hojs se bo na jutrišnjem kongresu potegoval za predsednika stranke. Čeprav bo izzval predsednico stranke Ljudmilo Novak, pravi, da jo zelo ceni, saj je prevzela stranko v trenutku, ko se z njo ni želel nihče ukvarjati. Hojs pa sicer meni, da ima stranka še veliko večji domet.

Preslišan?

Hojs pravi, da je o kandidaturi razmišljal dolgo, k temu pa so ga nagovorili tudi nekateri vidni predstavniki stranke. »Glavni razlog za kandidaturo je v tem, da sem po dveh letih na položaju podpredsednika NSi spoznal, da bi se morala stranka ob določenih temah postaviti bistveno bolj odločno,« je za Delo dejal Hojs. Proti Novakovi kandidira, ker je prisluhnila le eni strani. »V dveh letih sem predlagal več pobud in idej, vendar tako rekoč nobena ni bila sprejeta.«

Pravi, da se struji, ki sta nastali znotraj stranke, razlikujeta po tem, da je mlajša ne vidi problemov slovenske družbe. »Ne razumejo, da bivše oblastne strukture še vedno obvladujejo vse uradne in paradržavne institucije.« Razliko vidi tudi v odnosu do gospodarstva in pravne države.

Poskus vplivanja na delegate

Na očitke, da ga vsi ti argumenti postavljajo ob bok SDS, odgovarja, če bi menil tako, bi se v to stranko vključil že leta 1989 ali pa kasneje. »NSi in SDS sta vedno pokrivali isti pol volivcev, razlika pa je, da so NSi dojemali kot stranko na desni, ki pokriva vrednote kristjanov, medtem ko je SDS bolj gravitirala na sredino.«

Hojs pravi tudi, da »argument, da ni razlike med mano in SDS, ne vzdrži in je posledica moje napovedi, da bom kandidiral za predsednika NSi. Gre za poskus vplivanja na delegate pred kongresom.« Pojasnjuje, da si vsak razumen človek želi originala. »Zakaj bi sredinski volivci volili še eno stranko, ki gradi na antijanšizmu? Takih je na sredini veliko in ni jasno, zakaj bi ti volivci izbrali ravno NSi.« Pravi, da stranka v zadnjem času sili v tisto sredino političnih strank, ki del svojega programa utemeljujejo na antijanšizmu.

Proti Novakovi zaradi Tonina?

Izjavo, kandidira proti Toninu in ne proti Novakovi, pojasnjuje, da do nje ni prišlo brez povoda, ampak je bila posledica izzivanja Tonina, ki ga je pozival h kandidaturi in začel razlagati, »da je treba pomesti z vsemi, ki ne razmišljajo tako kot aktualna linija v stranki«. Pravi, da so se zaradi Toninove izključevalnosti nekateri umaknili z vrha stranke in tudi iz poslanske skupine.

O Toninu je dejal, da je šolan človek, ki je zelo ambiciozen, »a je po moji oceni prehitro stopil v prevelike škornje«. Dodaja, da mora še dozoreti in pridobiti izkušnje. »Vsaka zdrava ambicioznost je dobrodošla, problem nastane, ko želja po bliskovitem vzponu preraste v izključevanje drugih.«

Hojs pravi, da bo po volitvah, če bo izgubil, zmagovalki stisnil roko in ji zaželel uspešno delo še naprej. »Dan po kongresu NSi bom še vedno član NSi in je ne bom zapustil. Tudi nove stranke ne bom ustanavljal,« je še dejal za konec. 

Deli s prijatelji