STROKOVNI DIREKTOR

Hojker spodnesel Drnovšek Olupovo

Objavljeno 05. december 2013 22.26 | Posodobljeno 05. december 2013 22.26 | Piše: STA, K. K.

Simon Vrhunec ostaja generalni direktor UKC Ljubljana.

Simon Vrhunec ostaja na čelu UKC Ljubljana.

LJUBLJANA – Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je na današnji seji za novega generalnega direktorja zavoda izbral dosedanjega prvega moža Simona Vrhunca. Kljub podpori strokovnega sveta dosedanji strokovni direktorici Brigiti Drnovšek Olup pa so za to mesto izbrali predstojnika klinike za nuklearno medicino Sergeja Hojkerja.

Cenejše iščejo v tujini

Glasovanje je bilo tajno. Podpredsednik sveta zavoda Branko Cvjetićanin v izjavi za medije po seji ni želel povedati, koliko glasov je prejel kateri od kandidatov, a dobila sta prepričljivo podporo, torej sta prejela najmanj šest glasov od 11, kar je minimum, je dodal. Vrhunec je na novinarski konferenci dejal, da bo poslanstvo UKC še naprej zagotavljanje kakovostne oskrbe za bolnike, istočasno pa tudi optimizacija stroškov. »Naše poslanstvo bo še naprej zagotoviti pacientom storitve, ki jih potrebujejo, po drugi strani pa moramo močno delati na tem, da znižamo stroške in ohranjamo ekonomsko stabilnost institucije,« je dejal generalni direktor.

Pri tem je poudaril, da so se že v njegovem preteklem mandatu osredotočali na nižanje stroškov. »Že takoj od začetka prejšnjega mandata nam je z reorganizacijskimi ukrepi uspelo obvladati stroške dela, v zadnjih dveh letih pa tudi znižujemo stroške materiala in storitev. Med ukrepi so dosledno izvrševanje zakonodaje s področja javnih naročil, spodbujanje konkurence na strani dobaviteljev in s tem tudi zniževanje cen,« je zatrdil Vrhunec in dodal, da so vedno bolj pozorni na razpise in da aktivno iščejo cenejše dobavitelje v tujini.

Kaj je pomembno za ministra ...

Pri tem se je dotaknil tudi izgub UKC in poudaril, da so te posledica tega, da obravnavajo več bolnikov, kot jih zavod za zdravstveno zavarovanje plača, in da nekatere zdravstvene storitve niso korektno ocenjene. Kot primer je navedel problem slikanj s PET-CT. »Zavod plača 800 slikanj, mi pa jih naredimo okrog 2000 na leto, ker jih pacienti pač potrebujejo,« je dejal. Kar se finančnega stanja UKC v prihodnjem letu tiče, pa je Vrhunec priznal, da se sploh ne slepijo in da bo naslednje leto še težje. Komentiral je tudi menjavo na stolčku zdravstvenega ministra, ki ga bo v ponedeljek začasno prevzel zunanji minister Karl Erjavec. »Za zdravstvenega ministra je zelo pomembno, da zna prepoznati potrebe državljanov in da v teh težkih časih poskuša z nekimi organizacijskimi ukrepi na ravni države zagotoviti bolj stabilno ekonomsko zdravstveno okolje,« je povedal generalni direktor UKC.

Nabave niso črno-bele, ampak sive

Hojkar pa je medtem opredelil svojo vizijo. »Ključno bo uvajanje ISO-standardov v naslednjih treh letih. To pomeni, da je treba standardizirati postopke, procese. Te standardizacije pa so ključne za ohranjanje kakovosti,« je dejal Hojkar. Izpostavil je tudi potrebo po izvajanje ukrepov za izboljšanje razvojne funkcije UKC. »Denar za razvoj se je v zadnjih 10 letih za raziskovalno delo in uvajanje novih metod precej zmanjšal. UKC se bo moral tukaj v večji meri osredotočati na evropska sredstva in projekte, ne samo kot sodelavec, ampak tudi kot nosilec evropskih projektov,« je dejal novi strokovni direktor. Napovedal je še, da se bo strokovni svet v prihodnje bistveno več vključeval v nabavo sredstev, saj po njegovih besedah lahko svet oceni, kateri material je optimalen za bolnike in ustanovo glede na ceno. »Tako lahko zagotovimo, da je nakup racionalen. Pri nabavah ni vedno črno-belih variant, vedno so sive. Z Vrhuncem zagovarjava predvsem transparentnost, da lahko položimo na mizo, zakaj smo nekaj naredili,« je zatrdil Hojkar.

Trije bi bili strokovni

Za mesto generalnega direktorja se je sicer prijavilo sedem kandidatov, za strokovnega pa trije. Tokratni razpis je bil že drugi letos za najvišji vodstveni mesti v UKC Ljubljana. Novega generalnega direktorja so izbirali že 11. julija, o kandidatih za strokovnega direktorja pa so odločali že 4. junija, a tedaj med prijavljenimi kandidati niso izbrali nobenega.

 

Deli s prijatelji