ZGROŽENI IN PRETRESENI

Hojker: Radan je postal žvižgač, njegove besede pa suho zlato

Objavljeno 21. maj 2015 15.56 | Posodobljeno 21. maj 2015 17.04 | Piše: Mo. S.

Vodstvo UKC Ljubljana se je odzvalo na namige o obvladovanju razmer na intenzivnih enotah in nevrološki kliniki.

V pasji vročini pa dela tudi osebje v UKC Ljubljani, domu za upokojence in ZPKZ Ljubljana (fotografija je simbolična)

LJUBLJANA – Razkritje dopisovanja med zdravnikom Ivanom Radanom in nekaterimi sodelavciimage je sprožilo veliko odzivov. Medtem ko je Sindikat podpore UKC imagevodstvo UKC pozval, naj sprejme odgovornost, pa ti zdaj pojasnjujejo svojo plat zgodbe.

Simon Vrhunec, generalni direktor UKC, je povedal, kako čutijo in delujejo sodelavci kliničnega centra. »Obžalujemo vse, kar se je v zvezi s primerom, ki ga obravnavamo v zadnjem času, slabega zgodilo in za kar smo tudi mi delno odgovorni.« Ob tem pa želi odločno sporočiti tudi, da UKC dela v korist bolnikov in za njih. »To, kar delamo, delamo dobro,« je sklenil.

»Postal je žvižgač«

Sergej Hojker, strokovni direktor, pa je dodal, da je bil pretresen, ko je poslušal objavo podatkov, ki naj bi jih pridobili »od človeka, ki je v kazenskem postopku. Nenadoma je ta človek postal žvižgač, njegove besede pa so postale čisto zlato.« Pričakoval je, da bodo take trditve preverili. V UKC preverjajo vse, tudi anonimne prijave, zato je način poročanja označil za senzacionalističnega, ki je globoko prizadel delavce kliničnega centra. Meni, da svoje poslanstvo opravljajo po svojih najboljših močeh, in to tudi v okoliščinah, ki jim niso v največjo korist. Javnosti želi povedati, da so škodoželjna natolcevanja neproduktivna in ne temeljijo na resnici.

Prizadeti so

Glavna medicinska sestra UKC Ljubljana Erna Kos Grabnar se je strinjala, da jo je vse to globoko pretreslo in prizadelo. »To je predmet dnevnih pogovorov, tudi ob kavah,« je dejala. Delo medicinskih sester visoko ceni, saj ve, kako in koliko delajo. »Ni nas dovolj, preobremenjene smo. Trenutno v tej enoti dela kar šest nosečih medicinskih sester, in to želijo same, ker ocenjujejo, da jih pacienti nujno potrebujejo.« Ocenjuje, da so bile v tem primeru sestre žrtve manipulativnega ravnanja posameznika. »Iz tega dogodka smo se že do zdaj veliko naučili /…/ Gre pa za eksces in te dogodke težko predvidiš. Tudi meni je izredno žal za vsakega zaposlenega, ki je šel čez to težko proceduro.«

Strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek pa je dejal, da so se sodelavci sami odločili, da stopijo pred javnost, saj so bili zelo prizadeti. Poziva, naj se zavedamo, da imamo le en intenzivni oddelek za nevrološko terapijo. »In ta diha na škrge zaradi vsega, kar se je zgodilo,« pravi in dodaja, da so delovne obremenitve na tem oddelku zelo težke, saj primanjkuje kadra.

image 
David B. Vodušek (desno). 

»Delovanje ekipe je dobro in usklajeno«

Nataša Milivojevič, po novem vodja intenzivne terapije, je prebrala izjavo celotnega tima: »Izjave so neresnične, zlonamerne in predstavljajo delovanje oddelka v popolnoma izkrivljeni podobi.« V zvezi z Radanom je opozorila, da gre za delovanje posameznika in ne kolektiva. »Opozorilni dogodek smo sami prepoznali in bili pri tem šokirani,« je nadaljevala in dodala, da so resno pristopili k ukrepom, ki bi v bodoče pomagali k hitrejšemu prepoznavanju takih dejanj. Sporočajo, da je delovanje tima dobro in usklajeno v dobrobit bolnikov. Ponovila je, da so stvari veliko bolj kompleksne, kot pa je videti zdaj, zato jih ni lahko prepoznati.

Jelka Mlakar, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi, je poudarila, da so njihova strokovna in etična ravnanja vgrajena v vsakega zdravstvenega delavca. V zadnjem času pa so uvedli tudi sistemski pristop k prepoznavanju okoliščin, ki bi lahko privedli do neželenih dogodkov. Obljubila je tudi poročilo, v katerem so povzeti vsi preventivni in korektivni ukrepi, ki jih vpeljujejo v delo. Z leti raste tudi število prijav o nepravilnem ravnanju, je poudarila in dodala, da ne želijo škodovati nikomur in da so vsi zavezani temu, da delajo dobro.

Opravičilo svojcem

Na novinarski konferenci pa so bili tudi sodelavci z oddelka za intenzivno terapijo nevrološke klinike. Dursuma Musić, glavna medicinska sestra na tem oddelku, je povedala, da globoko obžaluje to, kar se je zgodilo, in se opravičuje svojcem umrlih. Okoliščine dogodka so preučili in uvedli korektivne ukrepe. Kazenski postopek poteka, je izpostavila in sklenila, da to obžaluje tudi zaradi kadra in vseh članov ekipe, »ki vestno delajo 24 ur na dan in skrbijo za najtežje bolnike«. Delo je zelo stresno, a napake, ki se morda zgodijo, poskušajo redno odpravljati, »Eksces obžalujemo in se opravičujemo svojcem,« je ponovila.

Helena Tušar, glavna medicinska sestra nevrološke klinike, pa je dejala, da nihče v UKC ni ostal ravnodušen. Pritisk na zaposlene je vse večji in hromi njihovo delo. Medicinske sestre so visoko usposobljene in strokovne, je poudarila, zavedajo pa se tudi, da je treba vse odklone prijavljati, in to se tudi dogaja. Njihov cilj pa je, da se izboljšujejo, čeprav so tudi v preteklosti delali dobro. Izvajajo izobraževanja, pregledujejo protokole, navodila, veliko se pogovarjajo, sprejemajo ideje in se uskladijo za najboljšo prakso.


Radan razbil stekleno poličko in se poškodoval

Zdravnik Ivan Radan, ki ga policija sumi, da je sedmim bolnikom na nevrološki kliniki skrajšal življenje, je v priporu na Povšetovi v Ljubljani poskušal narediti samomor takoj po nastanitvi v skupinsko sobo. Kot so pojasnili na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, se je s kosom razbitega stekla porezal po prsih. V kopalnici je razbil stekleno poličko in se s kosom stekla porezal po prsih v dolžini 1,5 centimetra. Kot so še pojasnili na upravi, je sopripornike sam zaprosil za pomoč, ti pa so poklicali pravosodne policiste. Z reševalnim vozilom so ga prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana, kjer se ob varovanju pravosodnih policistov še vedno nahaja, so zapisali. (STA)

»Da bi puščali ljudi, da umirajo, ne da bi jih kdo pogledal, tega pa res ni« 

Na vprašanje o odnosih na oddelku intenzivne terapije so odgovorili, da nimajo občutka, da sestre za pomoč zdravnikov ne upajo prositi. »Če je kar koli narobe, povemo zdravniku,« je bilo slišati, na očitke o odnosih pa pravijo, da so ti večinoma dobri. Helena Tušar je poudarila, da ima vsaka sestra možnost, da nadrejenemu sporoči kar koli. »Vsi me poznajo kot odprto,« je dejala in pristavila, da nikoli ni bilo težav in ni dobila občutka, da bi se sestre koga ali česa morda bale. »Da bi puščali ljudi, da umirajo, ne da bi jih kdo pogledal, tega pa res ni,« je dodal še en sodelavec.

V preiskavi

Policija je medtem potrdila, da je na nevrološki kliniki sprožila kriminalistično preiskavo. Preverjajo vse informacije, iz katerih izhajajo sumi drugih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. Tako preverjajo tudi ravnanje odgovornih oseb.

Deli s prijatelji