KAMEN SPOTIKE

Hoče, da razgledni stolp preimenujejo

Objavljeno 20. april 2016 15.43 | Posodobljeno 20. april 2016 15.43 | Piše: Oste Bakal

Gospodar Franc Puhan: obiskovalci zaradi kažipotov z enakim imenom ne vedo, kam gredo.

Kažipoti menda medejo turiste. Foto: Oste Bakal

BOGOJINA – Ko so konec lanskega leta na Lendavskih goricah z velikim pompom v uporabo predali znameniti razgledni stolp, s katerega se, poleg širšega območja Lendave in Pomurja, vidi v tri sosednje države, najbrž nihče ni pričakoval, da bo nova prekmurska znamenitost tudi kamen spotike. Še posebno ker je z množico obiskovalcev upravičila svoj nastanek. Toda hitro se je začel dvigovati prah, in to zaradi njenega imena Vinarium. Le nekaj deset kilometrov stran, na obrobju Bogojine v občini Moravske Toplice, je namreč že 12 let odprt gostinsko-turistični objekt z enakim imenom, Izletniška kmetija Vinarium, last Puhanovih. Gospodar Franc nam je povedal, da so dopolnilno dejavnost poimenovali Vinarium, ker ima v isti vasi njegov soimenjak že dlje izletniško kmetijo.

Tudi cateringa ni bilo

»Da ne bi nastajali zapleti, smo morali svoji dejavnosti dati drugačno ime. Ker imamo 12 različnih sort vin, smo se odločili za Vinarium, kar smo registrirali na Upravni enoti Murska Sobota, pozneje pa še zaščitili na ministrstvu za kulturo. Za to imam vso dokumentacijo in vse je nesporno. Žal pa nam je občina Lendava lani preprosto ukradla ime, ne da bi me pri odločanju zanj poklicali zraven. Pozneje sem sicer sam poklical župana Balažeka, že teden pred odprtjem razglednega stolpa. Prišel je k nam in dejal, da se zaveda, kako že obstaja ime Vinarium, a nam obljubljal, kar se mi je že takrat zdelo nerealno: da bodo v stolpu prodajali naše vino, kar je glede na vinorodni okoliš nemogoče. Prav tako je obljubljal, da bomo vsak dan na stolpu, kjer nimajo kuhinje, mi ponujali catering. Toda od tega ni bilo nič. Največji paradoks je bil, da nas je Balažek povabil na ogled stolpa le dva dni pred odprtjem, ni pa nas povabil na odprtje, zato se je že dalo videti, kakšno bo naše 'sodelovanje'. Če bi hotel moje ime uporabljati, bi moral tudi jaz sodelovati pri določanju pravil igre,« nam je pojasnjeval Franc Puhan, ki je dodal, da se noče več niti pogovarjati o morebitni poravnavi.

Uporabil bo pravna sredstva

Posebno ga moti, da so že na lanski prireditvi Lendavska trgatev – Festival Vinarium 2015 prav tako uporabljali ime Vinarium. »To me je še dodatno prizadelo. Zato me moti, da si eni lahko v naši državi privoščijo vse, kar si želijo, drugi pa moramo vse delati po pravilih in s plačilom, če želimo dosegati svoje cilje. Zdaj je to zelo moteče za nove goste, ker ne vedo, kam gredo, saj označbe in kažipoti za Vinarium vidijo na dveh območjih. Zato tukaj nastaja mnogo zmešnjav. Zamislite si, da bi bili vsi trgovci v Sloveniji Mercator ali Lesnina, kar seveda ne gre. Kljub vsemu me veseli, da na račun tega imena Lendavčani prodajo veliko vina in imajo veliko obiskovalcev na stolpu, zvišala se je tudi cena zemljišč v okolici. Za zdaj sicer ne vemo, kakšni bodo naši nadaljnji koraki, a vsekakor bomo uporabili vsa pravna sredstva, da zaščitimo svoje interese,« pravi Franc Puhan. Na dveh hektarjih imajo 12.000 trsov, pridelujejo 12 različnih sortnih vin, tri rdeča in bela. Povsem drugače kot na izletniški kmetiji Vinarium v Bogojini trdijo na občini Lendava, kjer nam je župan, mag. Anton Balažek, zatrdil, da »ime Vinarium ni zaščiteno in ni bilo pravnih ovir za njegovo uporabo. Gospodu Puhanu smo zadevo razložili in se dogovorili za sodelovanje še pred odprtjem stolpa. Glede na število obiskovalcev je to promocija za vse, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo; tudi za gospoda Puhana.« 

Deli s prijatelji