JAVNO-ZASEBNO

Hoče, da občina kupi center, ker ni biznisa

Objavljeno 27. september 2016 13.59 | Posodobljeno 27. september 2016 14.00 | Piše: Tomica Šuljić

Javno-zasebno partnerstvo med občino Log - Dragomer in Jožetom Remcem se ni izšlo.

DRAGOMER – Loška občina je ravno konec prejšnjega meseca praznovala deseto obletnico obstoja; med Brezovico in Vrhniko živi več kot tri tisoč in pol prebivalcev mirno življenje, toda kaj kmalu bi se to lahko korenito spremenilo na slabše. H koncu gre namreč arbitraža o stavbi TC center, ki jo je v javno-zasebnem partnerstvu z loško občino postavila družba Tehnocommerce pred šestimi leti, v njej pa danes za silo obratuje zgolj gostinski lokal.

Za Tehnocommerceem stoji Dragomerčan Jože Remec, sicer podjetnik v avtomobilski industriji: »Imamo pa tudi teniško igrišče in manjši gostinski lokal v Notranjih Goricah. Prek te lokacije smo v pogovoru z brezoviškim županom dobili idejo, da bi tam delali javno-zasebno partnerstvo.« V Notranjih Goricah, par kilometrov oddaljenih od Dragomerja, so že naredili idejni osnutek: »Ampak ker sem Dragomerčan in tu igram tenis, so me potem prijatelji – če jim lahko tako rečem – in predsednik teniške sekcije ter takratni župan pregovorili, češ bodi toliko lokalpatriot pa tu naredi, imaš tako rekoč pred pragom.« Iz tega je zrasel TC center, za katerega zdaj Remec pravi: »Žal mi je, kolikor sem včasih imel las, da sem se spustil v to.«

Dve arbitraži 
za en objekt

Remec je zgradil stavbo, občina je dala zemljišče in papirje zanjo. Že ob odprtju TC decembra 2011, torej dve leti po podpisu pogodbe, je takratni župan Mladen Sumina preroško razglabljal: »Odločili smo se za javno-zasebno partnerstvo, za obliko, ki v tistem trenutku še ni bila izrazito razvita, in še danes je veliko strokovnih vprašanj.« Sumina je ondan še pojasnjeval, da občine po finančni plati projekt ne stane nič: »Vlagamo le zemljišče, ki je še naprej v javni rabi, in na ta račun imamo še solastnino na objektu.« Motiv občine je bil jasen – zgraditev športne infrastrukture ob obstoječih teniških igriščih in parku, ki so občinska last.

Objekt je bil odprt, vanj se je naselila picerija Toscana in sprva se je zdelo, da bo center zaživel; toda kmalu po odprtju se je med javnim in zasebnim partnerjem zalomilo. Ker trenutnega župana občine Log - Dragomer, puščavskega lisjaka Mirana Stanovnika, minule tedne ni bilo naokrog v vasi, ki ji županuje (manjkal je tudi na občinskem prazniku in 95-letnici loških gasilcev), je občinsko plat zgodbe predstavil direktor občinske uprave Igor Rojec; ta pravi, da je nastal zaplet pri vpisu etažne lastnine: »Zasebni partner odklanja overitev podpisa na sporazumu, ki vzpostavlja etažno lastnino (podpisal pa ga je).« Ker zasebni partner zavrača podpis, prav tako nista bili podpisani pogodba o ureditvi medsebojnih razmerij med etažnimi lastniki in pogodba o upravljanju. Brez pogodb pa občine ne dajejo denarja. Zasebni partner (ki je vsaj potihem pričakoval, da bo občina v TC centru zakupila ure vadb in tudi denarno podprla njegovo stavbo) zdaj trdi, da objekta ne more upravljati in da z dejavnostjo v njem ne dosega dobička, zato zahteva razvezo pogodbe in povračilo vlaganj oziroma koristi. Po domače rečeno, Jože Remec hoče, da občina odkupi stavbo, ki je plod sfiženega partnerstva.

Dodaja, da prav občina odklanja podpis na štirih od šestih pogodb, ki sledijo prvi. Medeni tedni v javno-zasebnem partnerstvu so se iztekli (pre)hitro, reševanje medsebojnih sporov pa so – kot veleva pogodba – prenesli v reševanje stalni arbitraži pri Gospodarski zbornici Slovenije. Ta je enkrat že razsojala o zadevi, po informacijah z občinske spletne strani pa je arbitraža zavrgla tožbeni zahtevek Tehnocommercea, a tudi protitožbo občine – obojim je priznala zgolj eno točko med tremi oziroma šestimi, za koliko so se pravdali. Remec pravi: »Prvo arbitražo smo dobili zavrnjeno, ker nismo dovolj argumentirano postavili zadeve. Nato sem lani vložil še eno tožbo na isto razsodišče.«

Konec investicij za dve leti?

Igor Rojec, ki je pravnik, pojasnjuje: »Tveganje pri javno-zasebnem partnerstvu nosi izključno zasebni partner, ki je pred podano ponudbo za sklenitev tovrstnega razmerja gotovo napravil ekonomsko projekcijo uspešnosti posla.« Po drugi plati pa zasebni partner Remec vztraja pri razvezi pogodbe in povračilu vlaganj oziroma koristi. Prva tožba, ki jo je vložil na arbitražo, je bila težka 1,7 milijona evrov, sam pa pravi, da ga je celotna investicija stala »čez palec vse skupaj – tudi s pokrivanjem stroškov občine – nekaj čez milijon evrov«.

V Logu in Dragomerju se zadnjih nekaj tednov širi strah pred odločitvijo, ki bi lahko pripeljala do (zanje neželenega) razpleta, tako rekoč prisilnega odkupa stavbe, ki bi občino po neuradnih ocenah stal vsaj tričetrt milijona evrov. Glede na višino občinskega proračuna – za leto 2016 je načrtovanih 5,4 milijona evrov prihodkov in 6,1 milijona odhodkov – se lahko bistveno skrčijo ali celo ukinejo investicije v občini za dve leti. Občina bi tako dobila stavbo s prostori za fitnes in gostinski lokal, Remec pa bi se rešil objekta ter projekta, o katerem pravi: »Katastrofa, živčno sem obremenjen, tole me je stalo nekaj let življenja. Gre za strašen psihični pritisk in različne odzive soobčanov.« Po odločitvi arbitraže pa vsaj ena od obeh strani napoveduje kazenske ovadbe za vpletene v sfiženo javno-zasebno partnerstvo. Draga šola o slednjem pa ima tako in tako samo dva možna scenarija: ali bo celoten znesek plačal Remec ali, če bo občina objekt morala odkupiti, vsi občani iz svojega žepa in ne po svoji volji.

Deli s prijatelji